Judecatorul Cristi Danilet, membru CSM si fost consilier al Monicai Macovei, face tot posibilul sa limiteze prerogativele actualului ministru al Justitiei, Mona Pivniceru. Este vorba de numirea procurorului general al Romaniei si a sefilor DNA si DIICOT.
Procedura aplicata pana acum - ministrul Justitiei propune, CSM da un aviz, presedintele semneaza decretul - nu mai este buna, potrivit lui Cristi Danilet, desi a fost aplicata de ministrul Monica Macovei, pe care l-a consiliat.
Lansare pe Facebook
Care este insa planul de a limita implicarea directa a Monei Pivniceru in numirea sefilor din Procuratura? "Am incercat sa creionez niste bune practici pt numirea PG si sef DNA pe legea actuala. Va invit la dezbatere, caci in curand voi propune Plenului CSM insusirea unei asemenea proceduri", scrie Cristi Danilet pe Facebook, iar pe blog prezinta planul in detaliu.
"Desi sunt multe voci care critica actuala procedura, nu exista nicio propunere de schimbare sau imbunatatire a ei. Eu cred ca e momentul sa incepem dezbaterile publice constructive pe o procedura concreta de numire in aceste functii, procedura care sa fie deja aplicabila numirilor de anul acesta la nivelul PICCJ si DNA. Aceasta procedura, impreuna cu un profil al candidatului pentru o astfel de functie, ar putea fi decisa in urma unor discutii inter-institutionale de catre cele trei organisme implicate in procesul de numire si, in absenta unor reglementari exprese si detaliate, ar putea fi instituite 'bune practici' - aceasta ar fi justificarea demersului lui Danilet, fara a spune insa de ce nu a facut acest lucru mai devreme.
Telenovela numirii procurorului general al Romaniei
Practic, asa cum veti vedea mai jos, numirea procurorului general si a sefilor DNA si DIICOT ar trebui sa se tranforme intr-o dezbatere publica transmisa in direct. In plus, in timp ce rolul ministrului Justitiei devine aproape nul, cel al CSM-ului creste considerabil.
Redam in continuare procedura asa cum o vede Danilet si vom boldui prevederile care urmaresc incetinirea si ingradirea demersului ministrului Justitiei de a numi procurorii sefi.
"1. Procedura de la Ministerul Justitiei
- se anunta in mod public data vacantarii posturilor vizate si se indica perioada de inscriere a candidaturilor pentru procurorii care indeplinesc conditiile legale; se arata ce documente trebuie depuse pentru ocuparea acestui post (CV profesional, proiect de management, acte emise in exercitarea functiei etc)
- se solicita de la CSM date cu privire la cariera candidatilor (intrucat mapele profesionale sunt detinute doar de CSM)
- se face o selectie preliminara de catre o comisie interna a MJ; rezultatul se anunta public pentru a permite dezbaterile publice privind candidatii;
- se sustine un interviu transmis public in fata ministrul, axat pe chestiunile de management institutional si modalitati de eficientizare a activitatii profesionale;
- asociatiile profesionale ale magistratilor si cele care militeaza pentru reforma justitiei si drepturile omului pot trimite ministrului punctele lor de vedere asupra candidatilor;
- ministrul face selectia si formuleaza motivat propunerea, care se trimite CSM; e posibil sa e sa fie mai multi candidati propusi pentru numire.
2. Procedura de la CSM
- se verifica de catre Inspectia Judiciara buna reputatie si integritatea candidatilor, inclusiv opinia colegilor procurori, judecatori, politisti si avocati; se face un raport cu privire la reclamatiile impotriva candidatului existente la Inspectie si la Parchet, si modul lor de solutionare;
- se analizeaza in mod detaliat mapa profesionala; se solicita documente procedurale intocmite de candidatii (depuse voluntar, respectiv procurate prin sondaj – acte de incepere a urmaririi penale, de punere in miscare a actiunii penale, rechizitorii, cai de atac declarate, rezolutii de solutionare a plangerilor etc.); se verifica starea de sanatate;
- se sustine un interviu transmis public in fata sectiei de procurori a CSM, axat pe aspectele profesionale (aceasta pentru ca procurorii sefi sunt cei chemati sa verifice legalitatea actelor intocmite de procurorii din subordine) si pe aspectele de colaborare institutionala (aceasta pentru a vedea modalitatea concreta de conlucrare cu CSM, Parlament, Guvern, SRI, inclusiv de colaborare cu mass-media); participa psihologul, cu drept de a pune intrebari prin intermediul presedintelui de sectie;
- se emite in mod public si motivat avizul cu privire la candidati, care se trimite presedintelui Romaniei.
3. Procedura de la Administratia Prezidentiala
- orice discutie a presedintelui cu candidatii propusi (inclusiv cei cu aviz negativ de la CSM) se anunta public;
- se emite Decretul de numire in functie a candidatilor;
- se anunta public si se motiveaza detaliat refuzul de numire a candidatilor propusi".