Conducătorii auto din România pot achita taxa de drum către Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România prin intermediul telefonului mobil.
Odată cu publicarea în Monitorul Oficial a Ordinului MTI nr. 2.166/2012 - 29 noiembrie, au intrat în vigoare noi reguli privind regimul de emitere şi plată a rovignetelor.
Noile prevederi stipulează că rovinieta va putea fi achitată prin SMS, şi că este posibilă modificarea gratuită a numărului de înmatriculare asociat unei roviniete.
Plata rovinietei va putea fi efectuată prin SMS, trimis către un număr telefonic alocat acestui serviciu.
Iată paşii ce trebuie urmaţi pentru realizarea plăţii:
■ solicitantul va transmite la numărul de telefon alocat, prin mesaj text, numărul de înmatriculare al vehiculului şi tipul acestuia;
■ solicitantul va primi un mesaj text, prin care va fi informat că rovinieta va fi emisă pentru datele furnizate;
■ solicitantul va confirma emiterea rovinietei prin transmiterea unui mesaj text;
■ solicitantul va primi un mesaj text de confirmare a emiterii rovinietei, care va conţine următoarele informaţii ce vor fi înregistrate în baza de date a Sistemului Informatic de Emitere, Gestiune, Monitorizare şi Control al Rovinietei (SIEGMCR): seria rovinietei şi seria unică a tranzacţiei; numarul de inmatriculare al vehiculului; numărul de identificare al vehiculului; tipul vehiculului; anul, luna, ziua şi ora de la care este valabilă rovinieta; anul, luna, ziua expirarii valabilităţii rovinietei.
Potrivit normelor, prin intermediul SMS, tariful de utilizare se achită numai pentru utilizatorii români, în funcţie de tipul vehiculului şi doar pentru perioada minimă de utilizare, data şi ora de activare a valabilităţii rovinietei fiind data şi ora confirmării de către distribuitor a emiterii acesteia
Documentul mai stabileşte că, în cazul schimbării numărului de înmatriculare al vehicului, modificarea în baza de date SIEGMCR va fi gratuită, fiind eliminată condiţia de achitare a tarifului de modificare.
Mai precis, în cazul schimbării numărului de înmatriculare al vehicului, rovinieta îşi menţine valabilitatea doar dacă proprietarul se prezintă la unul dintre punctele de lucru ale CNADNR şi solicită modificarea în baza de date a SIEGMCR. Până acum, modificarea se realiza pe loc, doar după achitarea tarifului de modificare, în valoare de 20 de lei, fără TVA.