Zeci de adulti din Europa dar si de pe alte continente si-au exersat competenţele interculturale, participand la etapa de validare a jocului social Playing for Interculturality.
P4I – Playing for Interculturalityi (Jucând pentru Interculturalitate) este un proiect european, finanţat de către Comisia Europeană în cadrul programului de învăţare pe tot parcursul vieţii, sub-programul Grundtvig. Obiectivul jocului este de a obţine un loc de muncă într-o organizaţie internaţională. Participantii isi pot testa competenţele interculturale în 3 etape: un interviu de recrutare, selectarea unei echipe multiculturale si organizarea unei întâlniri de lucru cu echipa. Urmeaza, apoi, o serie de interacţiuni la birou cu oameni aparţinând unor culturi diferite.
Etapa validarii a constat in selectarea participantilor, 72 de persoane adulte din Romania si alte state membre – Germania, Olanda, Bulgaria, Polonia, Austria dar si state din afara UE, precum Turcia, Islanda, Canada.
Invitatiile au fost transmise prin e-mail sau Facebook, sesiunile de validare fiind organizate on-line sau fata-in-fata. Expertii proiectului au colectat, apoi, raspunsurile participantilor, analizand feedback-ul acestora si elaborand raportul de validare. Participantii selectionati pentru testare au fost alesi din randul cunoscatorilor limbii engleze, jucatori on-line sau interesati de acest tip de joc, utilizatori de Facebook si conectati la mediul intercultural.
Tanara inginera romanca, 29 de ani, din Austria, declara ca si-ar fi dorit sa fi avut posibilitatea de a juca P4I pe vremea cand se pregatea pentru interviul de angajare pentru agentia ONU la care lucreaza in prezent.
“Eu cred ca astfel de competente interculturale sunt necesare tuturora pentru ca, la urma urmei, toti suntem diferiti, iar cand aceste diferente ameninta sa iti influenteze capacitatea de munca si relatiile interumane este bine sa fii pregatit. Recomand tuturor sa incerce macar o data jocul si apoi sigur se vor gandi sa isi analizeze comportamentul propriu zis a continue sa isi dezvolte competentele intercultural”.
Un tanar cercetator din Olanda, 33 de ani, de origine romana, considera ca multe din aspectele de comportament exemplificate in jocul P4I sunt des intalnite in institutul de cercetare in care lucreaza si de cele mai multe ori noii angajati au problem de adaptare pe care le depasesc cu greu fara ajutor.
“Personal am avut probleme de adaptare, in special in viata private, la locul de munca pot sa afirm ca am avut noroc sa nimeresc inca de la inceput intr-un colectiv format din personae din multe tari europene si care m-au ajutat impartasindu-mi din experienta lor de adaptare . In viata personala insa, odata plecat de la serviciu, am avut unele dificultati de adaptare, de intelegere a comportamentului si modului de gandire al olandezilor. Privind acum in urma imi dau seama ca un joc ca P4I m-ar fi pregatit pentru a depasi perioada de inceput mult mai usor ”.
Gabriela, 52 de ani, o romanca care munceste in Brazilia a povestit ca personal s-a confruntat cu multe situatii in care diferentele culturale i-au ingreunat integrarea la locul de munca, pe langa unele bariere de limba si limbaj. Ea considera insa ca dezvoltarea competentelor interculturale necesita timp, iar jocul P4I este un instrument util in primul rand pentru constientizarea nevoii de dezvoltare a acestor competente. “In decursul vietii am avut ocazia sa calatoresc, sa traiesc si sa muncesc in multe tari cu culturi total diferite, din Australia pana in Brazilia. Jucand P4I am devenit constienta de competentele interculturale dobandite pe parcursul anilor petrecuti in strainatate. Acum sunt mult mai sigura pe capacitatea mea de adaptare la un nou mediu de viata si munca insa la inceput fiecare schimbare a presupus un stres foarte mare si m-a solicitat foarte mult in perioada de adaptare”
Alexandra, romanca, 30 de ani, care traieste si munceste in Dubai a declarat: “Sunt foarte incantata sa constat ca se dezvolta astfel de instrumente de training pentru competente de care multi nici nu stiu insa fara de care nu este posibil sa lucrezi intr-o tara staina. Am intalnit aici in Dubai romani care s-au adaptat foarte usor insa cei mai multi au avut nevoie de mult timp si chiar de ajutor pentru a se integra. Acelasi lucru pot spune si despre alti colegi din alte tari care fara ajutorul conationalilor nu ar fi reusit sa se adapteze. Este adevarat ca pentru persoanele mai tinere si care au un nivel de educatie mai inalt este mai usor insa cu astfel de instrumente cum este jocul P4I cred ca demersurile pentru obtinerea unui loc de munca in strainatate s-ar simplifica mult iar integrarea la locul de munca ar fi mult mai usoara”.
Un specialist IT, din Romania, in varsta de 32 de ani, afirma ca astfel de aplicatii de formare a unor competente se cauta tot mai mult pe piata IT deoarece, mai ales pentru tineri, mijloacele si metodele clasice de invatare, informare, training nu mai sunt potrivite, nu mai raspund nevoilor lor si nu ii atrag.
“In general, tinerii de astazi prefera sa se informeze pe internet sau sa isi intrebe prietenii pe Facebook, sa se joace pe calculator, tablet, telefon, iar daca putem ca prin aceste activitati sa ii ajutam sa isi dezvolte competente diverse atunci cu siguranta toti vom avea de castigat.”
Proiectul a fost aprobat în 2011 şi va fi implementat în decurs de 2 ani, in baza parteneriatului dintre INVESLAN- Spania, Institutul European pentru Managementul Diversitatii - Spania, SQ Learn - Grecia, CNIPA – Italia, SPI – Societatea Portugheza de Inovatie, INCSMPS – Institutul National de Cesrcetare Stiintifica in Domeniul Muncii si Protectiei Sociale- Romania, Learnit3D - Marea Britanie si Twin Learning LLC- SUA.
Mai multe detalii despre proiect pe www.p4i-project.eu.