x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ploile fac ravagii

Ploile fac ravagii

de Mara Raducanu    |    Petrişor Munteanu    |    29 Iun 2010   •   00:00
Ploile fac ravagii
Sursa foto: /Mediafax

Meteorologii au emis o nouă avertizare cod galben valabilă până în această dimineaţă pentru 13 judeţe



Noua atenţionare cod galben de ploi a fost emisă pentru 13 judeţe din nordul şi nord-estul ţării şi a intrat în vigoare ieri, la ora 9:00, fiind valabilă până în această dimineaţă. Judeţele avertizate cu cod galben sunt Suceava, Botoşani, Neamţ, Iaşi, Bacău, Vaslui, Vrancea, Galaţi, Co­vasna, Harghita, Mureş, Bistriţa-Năsăud şi Maramureş. Totodată, hidrologii au instituit cod roşu de inundaţii pe Prut, în judeţul Botoşani, şi pe râul Negru, în Covasna, care a intrat în vigoare duminică şi este va­labil până azi după-amiază.

De asemenea, a fost instituit cod galben de inundaţii pe râul Târnava Mare, în judeţele Harghita şi Mureş, pe Târnava şi pe Mureş, în judeţul Alba, pe Cibin şi pe râul Olt, în judeţele Sibiu, Vâlcea şi Olt.

73 de localităţi din 23 de judeţe au fost afectate de inundaţii în ultimele 24 de ore, iar o persoană din comuna Todireşti, judeţul Suceava, a fost dată dispărută, potrivit Inspectora­tului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU). Ieri după-amiază, femeia a fost însă găsită înecată în pârâul Soloneţ, în dreptul localităţii Părhăuţi, acesta fiind al doilea deces înregistrat în judeţ din cauza inundaţiilor din ultima perioadă. Judeţele afectate de inundaţii sunt Alba, Bacău, Botoşani, Brăila, Braşov, Cluj, Covasna, Dolj, Galaţi, Giurgiu, Harghita, Ialomiţa, Maramureş, Mehedinţi, Mureş, Neamţ, Olt, Sălaj, Suceava, Teleorman, Tulcea, Vaslui şi Vrancea. În total au fost inundate 1.587 de locuinţe, gos­po­dării, anexe gospodăreşti, curţi, grădini şi subsoluri, 2.811,7 hectare de teren arabil, 3.666,3 hectare de păşuni şi fâneţe, 3.140 de hectare de păduri, patru drumuri naţionale, cinci drumuri judeţene, 18 drumuri comunale, 31 de poduri, 85 de podeţe, 18 punţi pietonale, iar 335 de fântâni au fost colmatate.

De aemenea, apele revărsate ale Siretului au făcut ca circulaţia pe DN 25, între localităţile Şentreni şi Movileni, să fie oprită. Aici, apa infiltrată pe carosabil are o cotă de 25 cm, iar circulaţia a fost deviată pe ruta ocolitoare Independenţa - Izvoarele - Slobozia - Conachi - Smârdan. Unda de viitură pe Siret are un nivel de 608 cm, cu 8 cm peste cota de inundaţie în dreptul localităţii Şendreni. Ieri-dimineaţă la Galaţi, Dunărea avea 45 cm peste cota de inundaţie şi un debit de 15.920 mc/s. Autorităţile gălăţene sunt în conti­nuare în alertă şi monitorizează cu maximă atenţie debitele cursurilor de apă din judeţ.

×
Subiecte în articol: observator