x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator PNA - Fostul senator Duta, retinut de procurori

PNA - Fostul senator Duta, retinut de procurori

09 Feb 2005   •   00:00

Fostul senator Vasile Duta, cercetat pentru mai multe infractiuni de trafic de influenta, a fost retinut ieri pentru 24 de ore de procurorii anticoruptie.


MIRUNA PASA

INCULPAT. Avocat si fost parlamentar, Duta este acuzat ca a primit spagi de mii de euro
Membru al Parlamentului pana in 2004, Duta va fi prezentat astazi judecatorilor de la Tribunalul Bucuresti cu propunerea de arestare preventiva. Comunicatul PNA precizeaza ca decizia de retinere a fostului senator a fost luata pentru ca inculpatul a incercat sa influenteze unii martori din dosar.

ACUZATIILE. La 5 aprilie 2004, procurorii PNA au declansat urmarirea penala impotriva lui Vasile Duta, avocat si senator, si a avocatului Vania Zabau pentru trafic de influenta. Cei doi sunt acuzati ca, in aprilie 2002, ar fi pretins 10.000 de dolari de la administratorul unei societati comerciale din Dambovita, care era cercetat pentru evaziune fiscala. Duta si Zabau au pretins ca ar avea influenta pe langa anchetatorul damboviteanului si pe langa prim-procurorul Parchetului Tribunalului Dambovita.

Potrivit anchetatorilor, Duta a mai primit de la un inculpat, in calitate de aparator al acestuia, 5.600 de dolari, in schimbul carora a promis ca poate interveni pe langa magistratii Curtii de Apel Ploiesti pentru reducerea pedepsei clientului sau.

Procurorii il mai acuza pe fostul senator ca a primit de la un cetatean german un autoturism de lux in valoare de 40.000 de euro. El ar fi afirmat ca, in calitate de parlamentar, poate interveni pe langa unii functionari din Ministerul Muncii pentru aprobarea unor contingente de muncitori care urmau sa lucreze cu firme din Germania.

REBEL. In luna octombrie a anului trecut, senatorul Duta primise interdictia de a parasi tara. Desi fusese chemat de mai multe ori la audieri, el a refuzat sa se prezinte la Parchet si s-a inchis in biroul sau din Senat, anuntand ca face greva foamei in semn de protest. In cele din urma, Duta a ajuns in fata procurorilor dupa ce presedintele de atunci al Senatului, Nicolae Vacaroiu, l-a chemat in biroul sau si i-a comunicat ca si un senator trebuie sa se supuna legii.
×
Subiecte în articol: observator duta