x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Poliţa rutieră avertizează: În caz de accident, copiii riscă să fie proiectaţi în afara autoturismului

Poliţa rutieră avertizează: În caz de accident, copiii riscă să fie proiectaţi în afara autoturismului

13 Sep 2019   •   16:18
Poliţa rutieră avertizează: În caz de accident, copiii riscă să fie proiectaţi în afara autoturismului

Poliţiştii rutieri avertizează că, în caz de accident, cel mai periculos scenariu pentru un copil este ca el să fie proiectat în afara autoturismului, iar statisticile în domeniu sunt alarmante în România.

"În 2018, doar jumătate dintre pasagerii copii implicaţi în accidente auto NU erau prinşi într-un scaun auto! Şi mai grav este că, şi dacă sunt fixaţi în scaune, e foarte probabil să nu fie protejaţi corespunzător, pentru că doar 51% dintre cei care călătoresc cu maşina într-un dispozitiv de siguranţă auto pentru copii pasageri sunt prinşi corect în funcţie de înălţime, greutate şi vârstă", relevă concluziile unui studiu observaţional privind siguranţa copiilor în maşină, realizat de Departamentul de Sănătate Publică din cadrul Facultăţii de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării (FSPAC) a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca şi implementat în 2018 ca parte a iniţiativei multi-sectoriale Copil Iubit la Bord.

Prin intermediul studiului s-a urmărit identificarea şi evaluarea nivelului de utilizare a scaunelor auto pentru copiii pasageri în municipiul Cluj-Napoca.

"Astfel, chiar dacă, între 2014 şi 2018, s-a observat o creştere a procentului de utilizare a scaunelor auto pentru copii (de la 67,4% în 2014, la 78,1% în 2018), nivelul de utilizare corectă a rămas la fel. (...) De asemenea, potrivit datelor Poliţiei Rutiere din cadrul IPJ Cluj, în 2018, jumătate dintre pasagerii copii implicaţi în accidente auto nu erau prinşi într-un scaun auto. Un număr total de 97 de copii cu vârstă până în 17 ani au fost implicaţi, în anul 2018, într-un accident auto în judeţul Cluj. Dintre aceştia, 48 nu erau prinşi într-un scaun auto la momentul impactului!", mai arată studiul.

Potrivit acestuia, probabilitatea ca un copil să fie proiectat afară din maşină în cazul unui accident grav este de 49% atunci când copilul nu este aşezat în scaun auto, de 35% când copilul este aşezat incorect, dar într-un scaun auto potrivit vârstei sale, de 10%, când copilul este aşezat corect, într-un scaun nepotrivit vârstei, şi de 3% când copilul este aşezat corect într-un scaun potrivit vârstei sale.

"Şi mai îngrijorător decât aceste date este faptul că probabilitatea ca un copil să nu fie asigurat corespunzător creşte o dată cu vârsta: copiii mai mari călătoresc mai des fără dispozitive de siguranţă auto, e un fapt demonstrat de controalele în trafic. Ceea ce trebuie să ştie părinţii e că noi, poliţiştii, dar şi pompierii şi medicii de pe echipajele SMURD, atunci când ne gândim la severitatea accidentelor, principala grijă este ca micuţul să nu fie proiectat în afara maşinii. Scaunele auto reduc foarte mult acest risc", spune comisar de poliţie Gina Pop, şeful Biroului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul IPJ Cluj.

Proiectul integrat "Copil Iubit la Bord", lansat anul trecut, este prima iniţiativă bazată pe o abordare multisectorială cu scopul îmbunătăţirii siguranţei copiilor ca pasageri ai autovehiculelor în Cluj-Napoca. Iniţiativa, dedicată stabilirii siguranţei în trafic a copiilor pasageri ai autovehiculelor ca prioritate, se va derula pe parcursul a doi ani, în urma unei finanţări oferite de către Global Road Safety Partnership, un program al Internaţional Federation of Red Cross&Red Crescent Societies, prin Fondation Botnar şi Botnar Child Road Safety Project. AGERPRES

×