De cercetările privind furtul propriu-zis se ocupă poliţiştii Secţiei 5 din cadrul Poliţiei Timişoara. Acest lucru a stârnit un val de neîncredere în rândul poliţiştilor de frontieră, unii dintre ei acuzând că astfel se încearcă muşamalizarea cazului. Mai mult, surse din Poliţia de Frontieră susţin că spargerea a fost o acoperire prin care un grup de traficanţi timişoreni şi-a recuperat astfel o parte din ţigările de contrabandă care le-au fost confiscate. Purtătorul de cuvânt al IGPF, Fabian Bădilă, a arătat că o echipă a Corpului de Control al Poliţiei de Frontieră Române a fost trimisă încă de vineri la Timişoara. "În paralel cu Poliţia, noi am declanşat o anchetă internă, de ordin administrativ. Până în momentul de faţă, s-a declanşat anchetarea a zece poliţişti de frontieră din cadrul IJPF Timiş. Este vorba de şeful formaţiunii de pază şi nouă agenţi, care sunt cercetaţi prealabil pentru neglijenţă în serviciu şi nerespectarea metodologiei de lucru", a arătat Fabian Bădilă, şeful Biroului de presă din cadrul IGPFR.
NEGLIJENŢĂ ÎN SERVICIU
Indiferent de stadiul anchetei, surse din cadrul echipei de control spun că a fost vorba de o crasă neglijenţă în serviciu. Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră Timiş, Ciprian Gaic, a declarat ieri că zece poliţişti care lucrau pe tură în ziua în care au fost furate din camera de corp delict ţigări confiscate de la traficanţi sunt cercetaţi. "În urma activităţii de inventariere s-a constatat că lipsesc 32.612 pachete de ţigări de diferite mărci, 219 flacoane cu produse cosmetice şi 354 de ceasuri de diferite mărci. Valoarea acestora va fi stabilită în urma unor proceduri legale. De asemenea, zece poliţişti de frontieră sunt cercetaţi în prealabil, aceştia fiind în tura de bază în ziua în care a avut loc furtul", a declarat Ciprian Gaic. Culmea este că Poliţia de Frontieră aşteaptă rezultatele anchetei pe care au deschis-o şi poliţiştii de la Secţia 5 din Timişoara, pentru a decide ce măsuri se vor lua împotriva persoanelor care se fac vinovate de furt. Iniţial, echipa de anchetatori de la Corpul de Control al IGPF, care coordonează cercetările, a declarat luni că în acest caz sunt suspectaţi şi şapte poliţişti de frontieră, care ar fi facilitat accesul în locul unde erau depozitate ţigările. Ulterior, numărul poliţiştilor de frontieră cercetaţi a ajuns la zece. Ciudăţenia este că Inspectoratul Judeţean de Poliţie Timiş, prin Secţia 5 Poliţie din Timişoara, a deschis o anchetă sub aspectul săvârşirii infracţiunii de furt, iar la nivelul IJPF Timiş a fost declanşată o anchetă internă, urmând ca în funcţie de rezultate să se ia măsurile care se impun. Cu alte cuvinte, aflarea adevărului despre spargerea camerei de valori a Poliţiei de Frontieră depinde acum de rezultatele anchetei poliţiştilor de la Secţia 5. Aceştia nu sunt însă specializaţi în furturi şi efracţii. Cu toate acestea, în caz nu se pot implica, conform standardelor NATO, procurori militari sau structuri specializate din Poliţia Militară. "Ancheta o fac poliţiştii şi se ocupă un procuror care nu este unul militar. Noi suntem funcţionari publici cu statut special şi de orice infracţiune săvârşită de un angajat al Poliţiei de Frontieră sau de incidente din cadrul instituţiei se ocupă Poliţia.
Nu este cazul, ca şi în alte state, să se ocupe un procuror militar sau alte servicii militare. Aceasta este legislaţia în vigoare", a mai spus Ciprian Gaic, purtător de cuvânt la IJPF Timiş. Secţia 5 Poliţie nu are un palmares tocmai de invidiat.
Au existat mai multe cazuri în care capacităţile lucrătorilor Secţiei 5 au fost puse la îndoială.
Citește pe Antena3.ro