x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Politia pierde in instanta

Politia pierde in instanta

31 Mar 2004   •   00:00

Abuzurile Inspectoratului de Politie Satu-Mare la care a fost supus ex-politistul Matei Margarit sunt demontate piesa cu piesa de Justitie.

Curtea de Apel Oradea a dat, luni, căstig de cauza ex-politistului, anulănd dispozitia prin care se amăna avansarea in grad pe o perioada de doi ani. Cu doua saptamăni inainte, aceeasi instanta a decis si anularea dispozitiei de mutare de la TF Carei la TF Satu-Mare a fostului politist.

O ancheta „fierbinte"

Presiunile asupra fostului agent Matei Margarit au inceput in anul 2000, cănd ancheta furtul a doua vagoane-container de transport piatra, disparute din Gara Carei. Atunci a descoperit ca in aceasta „afacere" este implicat si un ofiter din cadrul Serviciului de Informatii si Protectie Interna (SIPI) al judetului Satu-Mare. Neavănd competenta de a ancheta un ofiter superior, el a fost nevoit sa inaiteze dosarul sefilor sai. In urma unui articol publicat intr-un cotidian local s-a declansat un adevarat uragan, politistul fiind acuzat ca a „turnat" la presa povestea containerelor. Din cauza amenintarilor la adresa sa, Matei a incercat de mai multe ori sa se transfere din cadrul Politiei TF la Politia de Frontiera sau la Jandarmerie. Numeroasele sale rapoarte s-au lovit de zidul sefilor care, la inceputul acestui an, folosind „Statutul Politistului" au reusit eliminarea agentului din răndurile functionarilor publici cu statut special. Decizia a avut la baza acordarea calificativului „nesatisfacator" pe anul 2003.

Chestorul Sandu semneaza ca primarul

Calificativul „nesatisfacator" a avut drept motiv o „amănare a avansarii in grade si functii superioare pe o perioada de doi ani", ordonata printr-o nota telefonica de chestorul Florin Sandu. Acesta s-a bazat pe un raport intocmit de conducerea IPJ Satu-Mare, in care sefului politiei i se aduceau la cunostinta mai multe fapte penale savărsite de Matei Margarit incepănd din anul 1997 si păna in anul 2002. Cu toate ca ex-politistul a fost cercetat si recercetat de Parchetele Militare de la Oradea si Bucuresti, care au dispus neinceperea urmaririi penale fata de Matei, chestorul Florin Sandu a ordonat amănarea avansarii in grad fara ca macar sa ordone o ancheta interna. Ulterior, politistul a facut contestatie la Ministerul de Interne, argumentănd cu acte. Chestorul Sandu, care intre timp a avansat ca secretar de stat in Ministerul de Interne, a primit contestatia si, desi a vazut ca a gresit, nu i-a dat dreptate politistului. In urma calificativului „nesatisfacator", Matei Margarit „a zburat" din politie. Luni, Curtea de Apel Oradea a dat căstig de cauza ex-politistului.
Eduard Pascu


Batut de fostii colegi

Pe 19 martie a.c. fostul politist a fost batut cu bestialitate de fortele de ordine, in Gara Satmarel. Politistii s-au „inarmat" cu 11 declaratii ale unor martori. Toti sustineau ca Matei Margarit s-a automutilat, lovindu-se de corpuri dure. Surse din cadrul Serviciului Ambulanta sustin ca toate declaratiile au fost date dupa dictare. Colegii nostri din presa locala au descoperit mai multe inadvertente in declaratii si faptul ca doi martori nu locuiesc la adresele date in declaratii. Medicul care l-a consultat pe Matei sustine ca acesta prezinta urmele certe ale unei agresiuni. Păna acum, Inspectoratul General al Politiei nu s-a sinchisit sa faca lumina in acest caz.

×
Subiecte în articol: observator matei