x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Poliţistul Niţoiu a îmbrăcat haina de interlop

Poliţistul Niţoiu a îmbrăcat haina de interlop

de Violeta Fotache    |    13 Oct 2010   •   00:00

Omul legii şi-a dat mâna cu infractorii, reiese din referatul prin care procurorii cer arestarea preventivă pentru mai multe persoane din clanul Nuredin.

Cum se înfrăţeşte omul pus să apere legea cu cel hotărât ca să o încalce! Potrivit referatului procurorilor Parchetului instanţei supreme prin care se cere arestarea mai multor persoane din clanul constănţean Nuredin, document citat de Mediafax, comisarul şef Cristinel Niţoiu, era văzut aproape ca un membru al clanului condus de fraţii Beinur şI Erchin Nuredin. Poliţistul era aproape ca un angajat personal, ţinut din scurt de fraţii Nuredin care îl ameninţau cu pierderea funcţiei.

În perioada 1 martie - 31 august, deşi avea în lucru dosare în care trebuia să-l cerceteze pe Erchin Nuredin, Cristinel Niţoiu a purtat cu acesta 57 de convorbiri telefonice, din care 51 au avut loc din iniţiativa poliţistului. Din ansamblul convorbirilor telefonice efectuate între poliţist şi interlop, rezultă că Niţoi se comportă ca un adevărat membru al clanului Nuredin, arătându-şi obedienţa faţă de Erchin Nuredin, se arată în referat. Astfel, cei doi discută despre dosarele aflate în lucru la Poliţia Neptun şi instrumentate de comisarul şef Cristinel Niţoi, în care Erchin Nuredin era acuzat. Poliţistul divulga informaţii din dosar şI devenise un fel de "sfătuitor" al lui Erchin Nuredin "Băi, te uiţi acolo în dosar, când va veni momentul să te audieze. Îţi pun dosarul la dispoziţie si te uiţi dacă e nevoie. şi atunci îmi spui dacă e aşa sau nu. Deocamdată sunt cercetări. El poate să zică orice, sunt 15 reclamaţii, deocamdată sunt la verificări", i-a spus poliţistul, conform unei înregistrări din 16 iunie.

EU TE URC, EU TE COBOR DIN FUNCŢIE
Altădată, interlopul i-a cerut poliţistului să verifice pentru el opt persoane implicate într-un incident. ŞI poliţistul s-a conformat. De altfel, omul legii ajunsese în poziţie clară de subordonare faţă de interlop, acesta ameninţându-l cu funcţia, mai ales atunci când interlopului I se părea că poliţistul nu muşamalizează îndeajuns de mult dosarele în care Erchin Nuredin era reclamat.  La un moment dat, în 16 iunie, exasperate de reproşurile interlopului, poliţistul îi spune, că nu mai este nici poliţist, nici civil că nu mai este nimic. Într-o altă convorbire poliţistului I se promite avansarea. "Lasă-mă dracu', tu fără mine nu mai ai aer, stai dracu', că eu sunt aerul vostru! Cine îţi dă de muncă ? ... Tu eşti prietenul meu, te avansez, dă-te-n colo", i-a spus interlopul poliţistului.Relaţia de interdependenţă dintre membrul lumii interlope şi poliţist a creat şi întreţinut o stare de haos la nivelul oraşului Neptun în ceea ce priveşte exercitarea autorităţii publice în mod imparţial. Poliţistul a prestat muncă de răzbunare şI de şicanare a celor care l-au reclamat pe interlop. Astfel dintr-o altă interceptare telefonică rezultă că Niţoi a intervenit pe lângă şefa Biroului de Poliţie Rutieră Constanţa, căreia i-a solicitat să-l sprijine pe interlopul Erchin Nuredin, în exercitarea de presiuni asupra părţii vătămate M.M., prin aplicarea unor amenzi contravenţionale conducătorilor minicarelor destinate turiştilor, aparţinând părţii vătămate. Ba, mai mult, poliţistul a trimis chiar el pe un anume "Vlad"să verifice minicarele. Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti dezbat miercuri propunerea procurorilor de arestare preventivă a şapte persoane între care se numără fraţii Beinur, Erman şi Erchin Nuredin, comisarul şef Cristinel Niţoi şi un funcţionar public din Primăria Mangalia, Emanoil Hanganu.


Fraţii Erchin şi Nuredin Beinur, împreună cu alte persoane din anturajul lor, au început încă din anul 1999 să ceară taxe de protecţie de la diverşi oameni de afaceri, pentru a-i lăsa să-şi deruleze în linişte afacerile pe litoral. Taxele de protecţie se ridicau la câteva mii de euro anual. "În ipoteza în care părţile vătămate depuneau plângeri penale la poliţie, inculpaţii, cu sprijinul unui poliţist de poliţie judiciară, reuşeau să stopeze cercetările în cauzele respective şi să muşamalizeze aflarea adevărului, prin obţinerea unor soluţii de netrimitere în judecată. Astfel, poliţistul acorda sprijin membrilor clanului Nuredin, direct sau indirect, contribuind prin acţiunile lui la exercitarea de presiuni asupra părţilor vătămate. Pentru a-şi pune în aplicare planurile, membrii clanului recurgeau de cele mai multe ori la ameninţări cu moartea la adresa persoanelor vătămate şi a membrilor familiilor acestora, atât în mod direct, cât şi prin mesaje telefonice, precum şi la distrugeri de bunuri cu scopul de a-i intimida. Cu titlu de exemplu, partea vătămată M.M. a cesionat celor doi inculpaţi, cu titlu gratuit, folosinţa unui teren (pe care erau amplasate unităţi comerciale al căror acţionar majoritar era partea vătămată), cesiune ce reprezenta, de fapt, taxă de protecţie (apreciată la valoarea de 15.000 euro/an). În momentul în care partea vătămată a încercat să-şi câştige drepturile în instanţă sau prin intermediul organelor de poliţie, inculpaţii, personal sau prin locotenenţii lor, au recurs la măsuri extreme constând în intrări în forţă pe terenul părţii vătămate, urmate de lucrări şicanatorii de escavare sau de distrugere a plaselor de protecţie şi demolare a schelelor folosite la renovarea unor imobile.",susţin anchetatorii. Clanul Nuredin se mai ocupa şi cu acţiuni de recuperare a unor datorii existente între persoane fizice. Inculpaţii recurgeau la metode de constrângere psihică a părţilor vătămate, precum ameninţări cu moartea, cu sechestrarea,cu molestarea sexuală, cu incendierea unor bunuri), exercitate de către "locotenenţi" ai celor doi inculpaţi.

Procesul în urma căruia judecătorii Curţii de Apel Bucureşti urmează să decidă dacă îi arestează pe cei şapte inculpaţi reţinuţi de procurori s-ar putea prelungi până târziu în noapte. Până la ora transmiterii acestei ştiri fuseseră audiaţi de instanţă doar patru din cei şapte inculpaţi.

Reamintim că procurorii i-au reţinut pe fraţii Erchin şi Beinur Nuredin pentru şantaj, ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea ordinii şi liniştii publice, evaziune fiscală şi delapidare. Au mai fost reţinuţi Balaban Nelu Mihai, Pădure Mannix, Pop Constantin Ovidiu, Popa Valentin şi desigur poliţistul-interlop Cristinel Niţoi, acuzat de favorizarea infractorului şi de abuz în serviciu contra intereselor publice. Aceştia au fost duşi la CAB cu propunerea de arestare preventivă pentru 29 de zile.

×
Subiecte în articol: observator