x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ponta a plagiat - verdictul Consiliului de Atestare a Titlurilor. Ministrul Pop: CNATDCU nu are competenţa necesară pentru a da un astfel de rezultat

Ponta a plagiat - verdictul Consiliului de Atestare a Titlurilor. Ministrul Pop: CNATDCU nu are competenţa necesară pentru a da un astfel de rezultat

29 Iun 2012   •   06:07
Ponta a plagiat - verdictul Consiliului de Atestare a Titlurilor. Ministrul Pop: CNATDCU nu are competenţa necesară pentru a da un astfel de rezultat

UPDATE 20:00 Intr-o interventie telefonica la postul Antena 3, senatorul Dan Sova a afirmat ca, in ultimii zece ani, Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare "a mai gasit" un singur caz de plagiat, in 2002.

UPDATE 18:00 Ministrul Educatiei, Liviu Pop, a declarat agentiei Mediafax ca toate deciziile luate vineri de Consiliul General al CNATDCU sunt nule, intrucat nu a fost intrunit cvorumul de 14 membri. "Nu a fost intrunit cvorumul necesar unei sedinte statutare, respectiv voua treimi din totalul celor 20 de membri", a spus Pop.

UPDATE 17:10 - Potrivit unui document oficial, conform Antena 3, CNATDCU a decis ca teza de doctorat a lui Victor Ponta este un plagiat. "Autorul tezei de doctorat si-a insusit idei si texte ale altor autori fara a mentiona acest aspect. Textele sunt preluate din cel putin trei carti. Una dintre carti, autor Vasile Cretu, nu este mentionata in bibliografia tezei. 85 de pagini au fost copiate integral. Consiliul propune retragerea titulului de doctor in cazul Vasile Ponta", se arata in documentul citat. Decizia a fost luata prin votul celor 13 membri CNATDCU prezenti la sedinta.

UPDATE 15:50 - Ministrul interimar Liviu Pop a declarat ca acest Consiliu nu are competenta necesara pentru a da un astfel de rezultat. Acesta a declarat, vineri, ca le-a spus membrilor Consiliului National de Atestare a Diplomelor ca cei care se ocupa de plagiat sunt in alta parte, respectiv ca aceasta problema trebuie rezolvata de Consiliul National de Etica.

Citeste si Ministerul Educatiei: Gesturile unor membri ai CNATDCU sunt politice, fara relevanta stiintifica

UPDATE 15:15 - Potrivit unor surse citate de televiziuni, verdictul Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare, in cazul tezei de doctorat a premierului Ponta, este de plagiat.

Cu toate acestea, decizia CNATDCU nu are temei legal pentru ca structura a fost dizolvata vineri dimineata din ordinul ministrului interimar Liviu Pop. Decizia de desfiintare a Consiliului General al Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU), precum si noua compoenenta a aacestuia, a fost publicata in Monitorul Oficial.

UPDATE 13:09 - Ministrul interimar al Educatiei a spus ca a venit la CNATDCU pentru ca a fost o problema de comunicare intre Corpul de control al ministrului Educatiei si reprezentantii Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare. Liviu Pop a spus ca le-a explicat membrilor Consiliului ce prevede ordinul de ministru emis joi si i-a asigurat ca vor ramane toti si in viitorul Consiliu.

UPDATE 12:00 - Mircea Miclea, unul dintre membrii CNATDCU, fost ministru PDL al Educatiei s-a antepronuntat in cazul posibilului plagiat al premierului Victor Ponta. Miclea a declarat vineri, inainte de orice concluzii ale Consiliului, ca a facut personal o verificare a tezei de doctorat si a ajuns la concluzia ca este vorba despre plagiat.

"Daca nu se vor lua masuri, toate diplomele vor fi decredibilizate. O diploma care nu e credibila nu are valoare. Consiliul are la dispozitie toate documentele. Sunt aproape 130 de pagini care sunt luate, cuvant cu cuvant, din alte surse, fara sa fie citate. Sunt mai multe pasaje plagiate decat cele relatate in presa", a declarat Mircea Miclea.

UPDATE 11:00 - Consiliul General al CNATDCU a fost desfiintat oficial. Ordinul ministrului Educatiei a fost publicat in Monitorul Oficial.

UPDATE 10:50 - Ministrul interimar al Educatiei, Liviu Pop, a ajuns la Consiliul de Atestare a Titlurilor. Pop a declarat, inainte de a intra in cladire, ca luni va trimite Corpul de Control la CNATDCU pentru a analiza activitatea acestui for pentru ca nu i-a comunicat un raport pe care l-a cerut.

Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) s-a reunit de urgenta pentru analizarea posibilului plagiat al premierului Victor Ponta, desi ieri Consiliul General in actuala formula a fost desfiintat printr-un ordin al ministrului Educatiei. Acuzatiile se refera la teza de doctorat a premierului, sustinuta la Facultatea de Drept in 2003.

Consiliul general al CNATDCU este forul abilitat prin lege sa se ocupe de acuzatiile de plagiat care privesc o diploma de doctorat. Consiliul general al CNATDCU este abilitat sa analizeze calitatea tezelor de doctorat si sa propuna ministrului Educatiei retragerea titlului de doctor pentru nerespectarea standardelor de calitate sau de etica profesionala.

Ieri, insa, ministrul interimar al Educatiei, Liviu Pop, a desfiintat Consiliul de Atestare a Titlurilor si Diplomelor astfel ca o decizie de astazi a CNATDCU ar fi lovita de nulitate.

Intr-o interventie la Realitatea TV, ministrul interimar al Educatiei, Liviu Pop, sustine ca motivul desfiintarii Consiliului tine de lipsa unui raport de activitate care trebuia sa fie prezentat pana joi, la ora 12:00.

"Deocamdata ordinul de desfiintare a Consiliului nu este publicat in Monitorul Oficial. Am avut o analiza a fiecarui Consiliu Consultativ al Ministerului, acest Consiliu National de Atestare a Diplomelor fiind unul din aceste consilii. In data de 21 iunie am inaintat acestui consiliu o adresa prin care i-am cerut lucrurile care erau stipulate in lege, rapoarte de activitate pe anul trecut si multe alte lucruri deoarece exista contestatii. Acest lucru trebuia sa se intample pana ieri (joi, n.r.), la ora 12:00, domnul presedinte a spus ca nu poate sa le comunice, desi erau chestiuni tehnice, fapt pentru care am inaintat o propunere de modificare, in sensul in care acest consiliu sa fie pana la 45 de persoane. In momentul de fata, in consiliu sunt 20 de persoane", a spus Pop.

Premierul Victor Ponta a declarat, ieri, la Bruxelles jurnalistilor de la publicatia "El Pais" ca daca va fi dovedit plagiatul isi va asuma responsabilitatea si va demisiona. El a precizat insa ca a fost acuzat pe criterii politice.

Victor Ponta este acuzat de plagiat, potrivit revistei Nature, care sustine ca mai mult de jumatate din teza lui de doctorat ar contine texte copiate.

×