x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ponta, despre datoriile TVR: "Ne puteam trezi că nu se transmite Campionatul European de fotbal sau Olimpiada"

Ponta, despre datoriile TVR: "Ne puteam trezi că nu se transmite Campionatul European de fotbal sau Olimpiada"

06 Iun 2012   •   09:23
Ponta, despre datoriile TVR: "Ne puteam trezi că nu se transmite Campionatul European de fotbal sau Olimpiada"

Televiziunea publica a acumulat datorii si catre institutii internationale, nu doar catre ANAF, ceea ce ar fi putut periclita transmisia Campionatului European de fotbal, existand si date care indica retinerea, dar neplata contributiilor de asigurari sociale pentru doi ani, sustine premierul Ponta.

"Zilele acestea, am constatat ca datoriile televiziunii romanilor nu sunt doar catre ANAF si institutii publice romanesti, ci si catre institutii internationale, iar din trimestrul IV al anului trecut si trimestrul I al acestui an nu s-au platit ratele contractuale aferente transmisiunilor si s-ar fi putut sa ne trezim ca nu se transmite Campionatul European de fotbal, nu mai vorbesc de Olimpiada. Deci, pe langa cele 120 milioane euro, se pare ca sunt si alte datorii", a spus Ponta, potrivit Mediafax.

Premierul a aratat totodata ca exista date care indica retinerea, dar neplata de catre TVR a contributiilor de asigurari sociale pentru salariati pe o perioada de doi ani, ceea ce poate fi considerata infractiune.

El a precizat ca saptamana viitoare, cand Parlamentul va dezbate raportul de activitate al televiziunii publice, va sustine depolitizarea TVR.

Alexandru Lazescu a prezentat, pe 24 mai, intr-o conferinta de presa, cauzele care au facut ca Televiziunea Romana sa aiba datorii acumulate - din 2005 pana la sfarsitul lui 2011 - catre bugetul de stat in valoare de 272.699.000 lei. Din cauza acestor datorii, pe 22 mai, Agentia Nationala de Administrare Fiscala a blocat in totalitate conturile operationale ale Televiziunii Romane.

La aceeasi conferinta de presa, Lazescu a mai spus ca nu a luat in calcul posibilitatea de a demisiona, pentru ca nu este el responsabil de actuala situatie financiara a institutiei, iar daca demersul ANAF de blocare a conturilor televiziunii este unul politic, el trebuie asumat ca atare.

Totodata, Lazescu a precizat ca Televiziunea Romana va trimite o adresa la ANAF in care va solicita reesalonarea datoriilor Televiziunii Romane, precizand ca spera ca ANAF va avea suficienta deschidere pentru a debloca functionarea televiziunii.

Prezent duminica la Bookfest, Victor Ponta a declarat ca Guvernul nu intentioneaza sa anuleze decizia ANAF privind blocarea conturilor TVR, precizand ca nu doreste schimbarea conducerii Televiziunii Publice.

Intrebat daca Executivul are de gand sa anuleze decizia ANAF referitoare la blocarea conturilor Televiziunii Romane, Ponta a raspuns: "Nu, pentru ca TVR trebuie sa-mi prezinte o solutie mie si cetatenilor care dau bani la taxa de televiziune cum se reorganizeaza in viitor ca sa nu produca din nou prejudiciu. Sunt 120 de milioane de euro datorii, in conditiile in care TVR este singura televiziune care beneficiaza de taxa TV si singura care primeste subventii de la buget pentru relee".

El a negat ca ar dori o schimbare a conducerii Televiziunii Publice.

"Eu nu vreau sa se schimbe o conducere pusa de PDL sau Traian Basescu cu o conducere pusa de USL. Am auzit toate povestile. Nimic nu este adevarat, nu am vorbit cu nimeni si nici nu vreau sa fie nimeni de la USL la conducerea televiziunii. Eu vreau ca Televiziunea Romana care incaseaza taxe TV, care primeste bani de la buget, sa nu mai si produca 120 de milioane de euro (n.n. - pagube). Eu inteleg si rolul Televiziunii Publice, dar este pe o piata libera, toate celelalte televiziuni, unele care imi plac, altele care nu-mi plac, se supun regulilor normale si platesc taxele si impozitele, primesc publicitate, TVR primeste de peste tot si are cea mai mare paguba. Ganditi-va la o televiziune privata care avea 120 de milioane paguba ce facea, intra in faliment. Nu putem sa facem tot timpul regim separat", a mai spus Ponta.

×