x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Guvernul schimbă macazul în cazul Oltchim: cere FMI permisiunea pentru privatizare cu un investitor strategic

Guvernul schimbă macazul în cazul Oltchim: cere FMI permisiunea pentru privatizare cu un investitor strategic

02 Oct 2012   •   23:22
Guvernul schimbă macazul în cazul Oltchim: cere FMI permisiunea pentru privatizare cu un investitor strategic

Premierul Victor Ponta a anunţat marţi seară, la B1 TV, că Guvernul va solicita FMI şi Comisiei Europene permisiunea ca viitoarea privatizare a Oltchim să fie derulată prin negociere cu un investitor strategic şi nu prin licitaţie deschisă "la care să vină oricine".

Primul ministru a anunţat că investitorul strategic va trebui să îşi asume datoriile combinatului, păstrarea locurilor de muncă, realizarea investiţiilor şi derularea negocierilor pentru Arpechim, dar a admis că problema datoriilor Oltchim către AVAS va trebui rezolvată înainte de a iniţia noul proces de privatizare.

Ponta spune că şi-ar dori la Oltchim şi un investitor american, englez sau francez, dar a precizat că investitorii din aceste ţări dispun deja de propriile combinate şi că doar grupul rus TISE s-a arătat interesat în mod concret.

În privinţa noii conduceri a Oltchim, şeful Guvernului a arătat că aşteaptă ca aceasta să rezilieze toate contractele cu firmele "căpuşă", să repornească secţiile care pot asigura o producţie "realistă", nu pe stoc, şi că colaboreze cu consultantul pentru ştergerea datoriilor combinatului şi pregătirea noii privatizări.

Întrebat cine este autorul planului guvernamental de "salvare" a Oltchim, premierul a arătat că principala parte a planului revine ministrului de Finanţe, Florin Georgescu, care beneficiază de sprijinul ministrului Economiei.

×