x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Pop: Vom cere explicaţii Ministerului Educaţiei din Franţa despre subiectul de la bacalaureat

Pop: Vom cere explicaţii Ministerului Educaţiei din Franţa despre subiectul de la bacalaureat

23 Iun 2012   •   19:09
Pop: Vom cere explicaţii Ministerului Educaţiei din Franţa despre subiectul de la bacalaureat

"Consideram ca, pentru a ne pronunta in acest caz, e nevoie de o analiza detaliata a tuturor datelor. Prin urmare, vom transmite o scrisoare oficiala ministrului francez al Educatiei Nationale, Vincent Peillon, in care vom solicita explicatii in legatura cu acest posibil si nedorit caz de discriminare. Dupa ce vom avea o imagine completa, vom emite un punct de vedere nuantat", a declarat ministrul interimar al Educatiei, Liviu Pop.

Ministrul interimar al Educatiei mai spune ca, indiferent de contextul socio-politic si de perceptia pe care cetatenii unui stat o au despre cetatenii altor state, factorii de decizie ai oricarui sistem modern de educatie trebuie sa adopte din start o atitudine responsabila, care sa nu favorizeze formarea sau intensificarea curentelor de opinie negative pe baza stereotipurilor identitare si cliseelor mentalitare, se arata intr-un comunicat remis MEDIAFAX de Ministerul Educatie

Un subiect de drept din 2012 de la bacalaureatul francez pentru Stiinte si Tehnologia Managementului (STG) ii insulta pe romani, a denuntat sindicatul din educatie UNSEN - CGT Educ'action, intr-un comunicat publicat vineri pe site-ul sau.

Subiectul are urmatorul enunt: "Prezentati formalitatile pe care trebuie sa le indeplineasca un marochinier care vrea sa isi protejeze timp de 20 de ani marca de falsificatorii care opereaza in Romania".

Potrivit comunicatului, subiectul nu necesita mentionarea Romaniei. "Mai degraba decat sa fie o clarificare pentru subiect, aceasta mentiune este insultatoare pentru romanii care se vad, inca o data, stigmatizati dupa declaratiile infame ale guvernului precedent", afirma comunicatul.

"Sugeram ca subiectul de anul viitor sa fie: Prezentati formalitatile ce trebuie indeplinite de elevi pentru a se proteja de subiectele insultatoare", continua textul, adaugand ca sindicatul va continua sa lupte impotriva rasismului.

Ambasada Romaniei la Paris a inaintat o scrisoare de protest ministrului francez al Educatiei in legatura cu subiectul de drept din 2012 de la bacalaureatul francez, care continea exprimari denigratoare la adresa cetatenilor romani, solicitand prezentarea de scuze si sanctionarea celor responsabili.

"In legatura cu subiectul de drept din 2012 de la bacalaureatul francez pentru Stiinte si Tehnologia Managementului (STG), Ambasada Romaniei la Paris a inaintat o scrisoare de protest catre ministrul francez al Educatiei nationale, Vincent Peillon, prin care solicita prezentarea de scuze si sanctionarea celor responsabili. Ministerul roman al Afacerilor Externe considera ca respectivul subiect de examen continea exprimari denigratoare la adresa cetatenilor romani, riscand sa genereze atitudini xenofobe", a informat MAE, la solicitarea MEDIAFAX.

Ministerul reitereaza ca respinge cu fermitate orice forma de discriminare, stigmatizare colectiva si xenofobie, precum si utilizarea de mesaje sau stereotipuri cu caracter discriminatoriu la adresa cetatenilor romani.

"Consideram ca astfel de manifestari risca sa genereze o atitudine ostila la adresa romanilor, prin propagarea catre publicul larg a unor perceptii negative care se rasfrang asupra unei intregi natiuni", a precizat MAE.

(MEDIAFAX)
×