Parcul Duca, cunoscut şi sub numele de Parcul Inginerilor, vândut de trei ori, printre cumpărători aflându-se şi Codin Maticiuc, zis Poponeţ, a fost salvat de la distrugere. Autorizaţia de construcţie obţinută de băiatul mai sus amintit, cunoscut mai mult din cluburile bucureştene a fost anulată de Primăria Sectorului 1. Peste 100 de copaci urmau a fi defrişaţi pentru a se construi un ansamblu rezidenţial.
Anul trecut, Jurnalul Naţional dezvăluia cum 3.600 de metri pătraţi de spaţiu verde din centrul Capitalei, de pe Bulevardul Duca şi Calea Griviţei au ajuns pe mâinile băieţilor deştepţi, urmând a fi distrus. Primul pas a fost făcut imediat după ce Traian Băsescu a fost ales primar general. Prin Dispoziţia nr. 6 din 2001, semnată de primarul Băsescu, parcul a fost retrocedat lui Andre Henry Rismont şi Soniei Gesy Pereanu prin mandatar avocat Lucia Cherecheş, în condiţiile în care Sentinţa civilă nr. 741 de la 01.11.2000 a Tribunalului Bucureşti nu a recunoscut calitatea de proprietari şi de moştenitori ai celor menţionaţi mai sus. În spatele revendicatorilor se afla la momentul respectiv o bătrână, internată într-un ospiciu, în Franţa. Aflată sub tutela statului francez, multe dintre semnăturile ei au fost controversate, mai ales că nu semănau. Femeia a decedat, iar averea ei, care ar fi trebuit teoretic administrată de statul francez, a ajuns pe alte mâini.
Pentru că trebuia să se piardă urma afacerii, parcul a fost vândut în 10.03.2005 de Andre Henry Rismont şi Sonia Gesy Pavlovici, văduvă Pereanu, Societăţii Proiect Bucureşti SA. Nouă luni mai târziu, terenul este dat pentru a doua oară firmei Metropolis Real Estate Developers SRL, ce aparţine lui Codin Maticiuc, cunoscut mai degrabă sub numele de Poponeţ. El a primit la 5.09.2007 de la Primăria Sectorului 1 autorizaţie de construire a mai multor clădiri pe spaţiul verde, document ce este însoţit şi de avizul Agenţiei pentru Protecţia Mediului. Cu aprobările în mână, SC Metropolis Real Estate Developers SRL a vândut trei luni mai târziu parcul Societăţii Financial Solution SRL, firmă ce s-a înfiinţat cu o lună înainte de a achiziţiona terenul cu nici mai mult, nici mai puţin de 9 milioane de euro, mai exact cu 2.500 de euro pe metru pătrat.
ANULATE
În urma materialelor publicate de ziarul nostru şi a memoriilor făcute de oamenii din zonă, Primăria Sectorului 1 a anulat autorizaţiile de construcţie, două la număr, date firmei lui Maticiuc. "Am constatat faptul că beneficiarul autorizaţiilor SC Metropolis Real Estate Developers SRL a înstrăinat imobilele unei terţe persoane SC Financial Solutions Investment SRL. O dată cu dreptul de proprietate asupra imobilelor, nu s-au înstrăinat şi drepturile de construire. Cu alte cuvinte aprobările şi-au pierdut valabilitatea. Astfel, nu este posibilă executarea de lucrări de construcţie, iar toate avizele date sunt nule de drept", ne-a declarat Andrei Chiliman, primarul Sectorului 1.
Citește pe Antena3.ro