x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Portofoliul MAI, pus la cale într-o vilă de protocol din Snagov

Portofoliul MAI, pus la cale într-o vilă de protocol din Snagov

14 Ian 2009   •   00:00

Liderii PSD s-au retras astăzi într-una din vilele de protocol de la Snagov pentru a decide cine va fi urmaşul lui Gabriel Oprea la Ministerul Administraţiei şi Internelor. Se pare că favorit este vicepreşedintele PSD, Liviu Dragnea.



Discuţiile pe tema bugetului, a raportului prezidenţial privind modificarea Constituţiei prezentat astăzi la Cotroceni, dar şi despre mecanismele de colaborare cu partenerii de guvernare din PD-L sunt subiecte la zi ale liderilor PSD.
Demisia lui Gabriel Oprea a deschis cursa pentru protofoliul rămas vacant. Până la numirea unui nou ministru, vicepremierul Dan Nica asigură interimatul la Interne. Numele său este de altfel luat în calcul pentru permanentizarea la MAI, urmând ca postul de vicepremier să fie dat unui alt social-democrat, posibil ministrului Agriculturii, Ilie Sârbu. Aceste rocade nu sunt însă bine privite de Marian Vanghelie şi Viorel Hrebenciuc care l-ar susţine pe preşedintele CJ Teleorman, Liviu Dragnea pentru acest post, acesta din urmă fiind un apropiat al cercurilor PD-L din jurul prim-vicepreşedintelui PDL, Adriean Videanu. În lupta pentru acest minister este vehiculat şi numele lui Doru Ioan Tărăcilă, un politician cu experienţă juridică bogată şi unul dintre cei mai influenţi baroni ai PSD. Tărăcilă a mai condus ministerul de Interne vreme de doi ani, în timpul guvernării lui Nicolae Văcăroiu, dar în prezent nu se mai bucură de aceeaşi susţinere în partid. Un al patrulea nume inclus în această ecuaţie este al fostului senator şi consilier prezidenţial, Nicolae Şerban, cotat însă cu slabe şanse pentru o eventuală nominalizare.Un alt nume vehiculat este cel al fostului ministru de interne din guvernul Năstase, Marian Săniuţă, susţinut de Ion Iliescu. Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a declarat încă de ieri că au deja o propunere pentru MAI, dar a evitat să o comunice presei. Surse social-democrate susţin că preşedintele Traian Băsescu a fost informat încă de ieri în legătură cu această proprunere, încă înainte de emiterea decretului prezidenţial de acceptare a demisiei lui Oprea. La ultima revocare a unui ministru, cea a ministrului gheorghe Flutur, Băsescu avertizase că nu va mai seama nici un decret în materie înainte de a i se comunica şi înlocuitorul necesar, informează Antena3.

×
Subiecte în articol: romania