x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Povestea anchetei megaspagii fregatelor

Povestea anchetei megaspagii fregatelor

de Eliza Popa    |    12 Iun 2006   •   00:00
Povestea anchetei megaspagii fregatelor

Arestarea sotilor George, pentru mita de sapte milioane de lire ster-line in scandalul celor doua frega-te-vechituri, a provocat agitatie in redactiile cotidienelor Jurnalul Na-tional si The Guardian. A fost motorasul care a impus publicarea imediata a anchetelor in stadiul avansat in care se aflau.

Alt ciubuc de 7 milioane de lire sterline


Compania BAE Systems mai este implicata intr-un scandal in legatura cu tarile arabe, care prezinta similitudini evidente cu afacerea fregatelor.

AVIOANE SI BLINDATE. In 2002, Oficiul pentru frauda de la Londra a descoperit ca ministrul de Externe al Qatarului din acea perioada a primit mita de la BAE tot 7 milioane de lire sterline pentru a cumpara de la britanici echipament militar, informeaza Realitatea TV. Britanicii au vandut atunci, in special, avioane de lupta Hawk si masini blindate. Desi persoana la care au ajuns banii a fost gasita, autoritatile britanice nu au putut actiona in justitie nici compania BAE si nici pe ministrul qatariot de Externe, pentru ca in 2002 in Marea Britanie nu era ilegal sa fie platite sume bani pentru facilitarea unor astfel de contracte.

LUX OPULENT. Ancheta cu privire la mita qatariota face parte dintr-o investigatie mai ampla cu privire la contractele incheiate de BAE cu tarile arabe. Investigatia vizeaza si o suma de 100 de milioane de lire sterline, bani care au intrat intr-un fond de unde le-au fost asigurate unor printi din Arabia Saudita masini de lux, avioane private, garzi de corp si camere de hotel de 1.500 de lire pe noapte. Oficiul pentru frauda de la Londra a descoperit ca banii au fost tranzactionati printr-un offshore din Jersey, o insula paradis-fiscal la sud de Marea Britanie. In cadrul afacerii, Arabia Saudita a achizitionat echipament militar de 1,5 miliarde de lire.

FRANA TRASA. The Guardian sustine ca procurorul general al Marii Britanii a cerut chiar in luna martie a acestui an blocarea anchetei, de teama ca sauditii ar putea renunta la contractul de import de armament in valoare de 50 de miliarde de lire sterline.

Doua persoane arestate pentru coruptie


LOC INSEMNAT. Sediul din Capitala al firmei sotilor George
Saptamanalul britanic Jane’s Defence Weekly va prezenta, in numarul sau de maine, un amplu material despre cazul "Spaga la fregate", realizat in mare parte pe consideratiile analistului militar Radu Tudor.

Biroul pentru Fraude din Marea Britanie a arestat un consultant britanic si pe sotia acestuia in Londra la 7 iunie, in cadrul anchetei cu privire la suspiciunile de coruptie legate de vanzarea a doua fregate ale Marinei Regale catre Marina Romana.

COMISION SECRET. Acuzatiile de coruptie se centreaza pe plata unui "comision secret" de aproximativ 1 milion de lire sterline incasat de consultant si sotia sa, si a altui comision de 6 milioane de lire sterline acordat unui politician roman neidentificat. Un purtator de cuvant al Biroului pentru Fraude nu a putut confirma identitatea consultantului sau valoarea comisioanelor, dar a spus ca nu "neaga ceea ce spun ziarele". Oficialul a confirmat totusi ca arestarile au fost facute pe baza suspiciunii de coruptie care inconjoara contractul de 116 milioane de lire sterline pentru reactivarea si imbunatatirea fostelor fregate HMS Coventry si HMS London. Fostul secretar roman de stat pentru armament, Gheorghe Matache, si ministrul britanic pentru achizitii in Aparare, Lord Bach, au semnat intelegerea la Bucuresti, la 14 ianuarie 2005. BAE Systems Customer Solutions & Support este primul contractor al acestei intelegeri, iar Fleet Support Ltd (FSL) din Portsmouth a subcontractat modernizarea si reactivarea celor doua vase. Coventry a fost redenumita Regele Ferdinand si predata in 2004. A doua fregata, Regina Maria, fosta HMS London, a fost predata la inceputul lui 2005.

PARTENERIAT. A doua etapa a imbunatatirilor va avea loc in Romania in perioada 2008-2009. Intelegerea de vanzare a inclus un program de parteneriat industrial de cinci ani potrivit caruia BAE Systems se angaja sa lucreze cu industria din Romania pentru a stabili parteneriate de afaceri, a usura transferul de tehnologie si a imbunatati accesul pe piata. Decizia guvernului roman de a aproba intelegerea a fost semnata si de premierul de atunci, social-democratul Adrian Nastase, care este acum parlamentar in Opozitie si este investigat cu privire la alte acuzatii de coruptie. Comentariul BAE Systems pe tema acuzatiilor sustine ca "firma este in prezent anchetata de Biroul pentru Fraude cu privire la acuzatiile de contabilitate falsa si coruptie. BAE Systems continua sa coopereze pe deplin cu Biroul in cadrul anchetei".
  • Articol preluat din saptamanalul britanic Jane’s Defence Weekly
  • ×
    Subiecte în articol: observator lire sterline