x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Povestea celui mai înalt turn de paraşutism din România (GALERIE FOTO)

Povestea celui mai înalt turn de paraşutism din România (GALERIE FOTO)

de Tv Romania    |    24 Ian 2012   •   06:40
Povestea celui mai înalt turn de paraşutism din România (GALERIE FOTO)


Turnul de parasutism din Bucuresti, parte din fostul complex sportiv si cultural “23 August', a fost construit dupa metode inovatoare la acea vreme si este printre putinele din lume din beton armat. Cu o inaltime de 80 de metri, turnul este cel mai inalt din Romania. In prezent, constructia se afla in grija Aeroclubului Romaniei, dar n-a mai fost folosit de doi ani. Acum este doar locul secret al amorezilor si al grafferilor care l-au umplut de desene.

Construirea acestui turn a pus la acea vreme o serie de probleme celor care au intocmit proiectul, probleme de calcul, de economie de materiale si de metode de executie. In ceea ce priveste materialul de constructie, majoritatea turnurilor de parasutisti din lume sunt metalice. In cazul celui din complexul '23 August', pentru a se economisi metalul necesar industriei, turnul a fost executat din beton armat, realizandu-se in acelasi timp si o economie de pret de peste 50% din costul unuia metalic.Turnul are inaltimea cilindrica, cu inaltimea de 80 de metri, cu diametrul exterior constant si egal cu 4,70 de metri.
O alta caracteristica a constructiei este data de grosimea peretilor care nu este aceeasi de sus pana jos. Astfel, peretii turnului au la baza o grosime de 35 de centimetri, iar pe ultimii 30 de centimetri, peretii au o grosime de doar 15 centimetri. In varful turnului exista un pod metalic de pe care se face lansarea parasutistilor si care are o lungime totala de 25 de metri si o greutate de 10 tone. Acesta se poate roti, orientandu-se dupa vant, astfel incat vantul sa-l indeparteze de turn pe parasutistul in cadere.

Mai multe fotografii, schite si alte informatii despre turnul de parasutism din Bucuresti gasiti pe www.rtv.net

×