Nimic preţios sau voit superior în atitudinea acestui savant, care pare mai degrabă vechiul camarad de departe, rămas, cu fiecare reîntâlnire, acelaşi tip cumsecade, în ciuda locului privilegiat pe care viaţa i l-a pus deoparte. Doctor în fizică atomică, Marin Alexe este unul dintre cei 3 oameni cărora Institutul Max Planck pentru Fizica Microstructurilor din Germania le-a oferit un post permanent, în întreaga sa istorie de 20 de ani.
„Cunoaşterea te poate face să te simţi ca acel yankeu la curtea regelui Arthur, din povestea lui Mark Twain”, îmi spune Marin. O analogie aproape perfectă cu viaţa lui: Bucureşti, anul 1994: se afla la o bere, când a intrat întrun dialog spontan cu un cetăţean german, Dietrich Hesse. O întâlnire ce va fi făcut ca Marin Alexe să pătrundă mai apoi acolo unde îi este locul: într-un institut de cercetare de prestigiu - un mic paradis al cunoaşterii. La fel de neaşteptat cumva precum yankeul se trezise la Camelot, în îndepărtata Anglie, cu secole în urmă. Cu diferenţa că personajul nostru ne face o invitaţie în viitor, nu în trecut. În rest, totul este la fel ca în carte: de poveste.
În laboratorul său din Halle, Marin proiectează viitorul, cu materiale şi sisteme care vor sta la baza memoriei calculatorului de mâine. Poate ştiţi cum e ca, în timp ce lucrezi la computer, să se întreruptă curentul: muncă pierdută şi multă frustrare, dacă nu a fost totul salvat în aşa-numita memorie permanentă sau hard disc. Cercetătorul român la asta lucrează acum, la „memoriile nonvolatile”, adică permanente. „Sunt la fel de rapide ca cele actuale, dar nu îşi pierd informaţia, chiar dacă sunt complet deconectate de la energie. Şi asta pentru zeci sau chiar sute de ani. Mai mult, o celulă de memorie are în prezent numai două stări: 0 şi 1”, ni se explică. Ei bine, Marin va face posibil ca memoriile viitorului să poată stoca mai multă informaţie, prin simplul fapt că vor avea mai mult de două niveluri. Până acum, savantul nostru a demonstrat posibilitatea de a stoca această informaţie în patru niveluri nonvolatile.
Cu fizica, în general, se ajunge departe, constatăm amândoi. Eu, datorită seriei de fizicieni remarcabili pe care Income Magazine vi i-a prezentat în campania sa de până acum, Marin datorită propriei priceperi. „Cu fizica se poate ajunge departe, într-adevăr, mai întâi la un nivel de cunoaştere a lumii în care trăim superior cetăţeanului mediu. Această ştiinţă te ajută să înţelegi nu numai de ce se întâmplă ceva, ci, mai ales, cum se întâmplă acel ceva în universul în care ne mişcăm. Ştiind de ce şi cum, poţi, în principiu, calcula sau, pe înţelesul tuturor, prezice şi ce se va întâmpla în viitor. Un exemplu la îndemână este eclipsa solară. Acum este înţeleasă în cel mai mic amănunt mişcarea corpurilor cereşti care compun sistemul nostru solar şi se poate afla cu precizie de câteva minute când va avea loc eclipsa următoare. Eu zic că este mai confortabil aşa decât să credem că soarele este periodic ascuns de vreun zmeu cu trei capete.”
Citeste intreaga poveste
Citeste si
Zoltan Toroczkai, de la fotbal la catedra de Fizică a Universităţii Notre Dame
El a ales Romania. Marius Leordeanu, a beautiful mind
El a ales Romania - Radu Marinescu, cercetătorul recunoscut în toată lumea. Neglijat acasă
El a ales România - Adrian Măniuţiu, tânărul care a ocolit scurtătura românească