x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Poveşti din Bucureşti cu Arhivele Naţionale

Poveşti din Bucureşti cu Arhivele Naţionale

de Diana Scarlat    |    31 Oct 2012   •   19:07

O expoziţie de maşini de epocă şi de documente care reflectă istoria permisului de conducere în ţara noastră, Arhivele Naţionale ale României şi-au sărbătorit astăzi ziua de naştere, la 180 de ani de la înfiinţare. Mai mult, tot astăzi a fost iniţiată seria de conferinţe "Poveşti din Bucureşti” şi "Interferenţe”, ce vor reuni lunar reprezentanţi ai Arhivelor Naţionale şi istorici, pentru a dezbate cele mai interesante teme legate de istoria Capitalei.

Prestigioasa instituţie culturală a fost înfiinţată prin Regulamentele Organice din 1831 şi 1832. La 31 octombrie 1862 s-a realizat unificarea serviciilor de arhivă ale Moldovei şi ţării Româneşti în cadrul programului de reforme început de Alexandru Ioan Cuza (1859-1866). De atunci şi până în zilele noastre, misiunea Arhivelor Naţionale rămâne neschimbată, fiind aceea de a colecta, păstra, administra şi garanta transmiterea memoriei colective prin intermediul documentului istoric. În egală măsură, instituţia contribuie la documentarea privind drepturile şi libertăţile democratice, precum şi la buna gestionare a informaţiei în sectorul administraţiei publice. În depozitele Arhivelor Naţionale se păstrează 320 kilometri liniari de documente aparţinând Fondului Arhivistic Naţional, aflate în administrarea Arhivelor Centrale şi a celor 42 de structuri teritoriale.

Interesate să dezvolte legături durabile cu şcoala românească, pentru a cultiva interesul faţă de trecut şi documentul istoric, Arhivele Naţionale au continuat seria întâlnirilor cu liceenii bucureşteni, în cadrul zilelor porţilor deschise. Grupuri de elevi de la liceele "Dante Alighieri”, "Grigore Moisil” şi "Ştefan Odobleja” au vizitat în aceste zile depozitele de arhivă şi au avut ocazia să intre în contact cu documente originale datând din perioada evului mediu şi a epocii moderne.

×
Subiecte în articol: Arhivele Nationale