x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Preafericitul Lucian Mureşan, numit cardinal de către Papă

Preafericitul Lucian Mureşan, numit cardinal de către Papă

de Istvan Deak    |    19 Feb 2012   •   21:00
Preafericitul Lucian Mureşan, numit cardinal de către Papă

Arhiepiscopul greco-catolic de Alba Iulia si Fagaras, Lucian Muresan, a fost numit cardinal de catre Papa Benedict al XVI-lea, alaturi de alti 21 de inalti prelati. Hirotonit preot in clandestinitate in 1964, el este cel de-al treilea cardinal roman, dupa episcopul Iuliu Hossu si mitropolitul Alexandru Todea, numit de Vatican. "Cu cat realizez mai mult ca insemnatatea evenimentului pe care Domnul, as spune, m-a invrednicit – e impropriu. Nimeni nu este vrednic pentru asa o demnitate, cu atat mai putin probabil persoana care va vorbeste. Dar nici acum nu realizez in suficienta masura ca am fost gasit de catre Sfantul Parinte Benedict al XVI sa imbratisez aceasta cruce", a declarat Lucian Muresan, Arhiepiscop Major al Bisericii Romane Unite cu Roma, ajuns la varsta de 81 de ani, potrivit Rador.

Vaticanul anuntase inca din ianuarie numele noilor cardinali, dar acestia au fost numiti abia duminica, in cadrul unei ceremonii oficiate la Bazilica Sfantul Petru. Lucian Muresan s-a nascut in Baia Mare, fiind al zecelea dintre cei doisprezece copii ai familiei lui Petru si Maria Muresan (nascuta Breban). Dorinta sa de a deveni preot greco-catolic nu a putut fi realizata din cauza faptului ca in 1948 Biserica Romana Unita a fost scoasa in afara legii. La sugestia episcopului Iuliu Hossu, in anul 1955, episcopul romano-catolic Áron Márton a primit cinci tineri greco-catolici (cate unul pentru fiecare eparhie a Bisericii Romane Unite) in Institutul Teologic Romano-Catolic de grad universitar din Alba Iulia. In anul IV de facultate, Departamentul Cultelor a aflat de existenta lor si a intervenit la Dieceza de Alba Iulia pentru excluderea lor.

Pentru Lucian Muresan, acest act a coincis cu inceputul urmaririi sale de Securitate. A fost angajat muncitor necalificat la o cariera de piatra si mai tarziu la Directia Judeteana de Drumuri si Poduri Maramures, intreprindere la care a lucrat pana la pensionarea sa, in iunie 1990. Dupa eliberarea episcopilor din inchisori, prin decretul de gratiere din 1964, la 19 decembrie acelasi an a fost hirotonit preot.

Dupa Revolutie si relegalizarea Bisericii Romane Unite, in 3 martie 1990, Papa Ioan Paul al II-lea l-a numit episcop al Episcopiei de Maramures, fiind in ordinea cronologica al treilea episcop al acestei eparhii, dupa Alexandru Rusu si Ioan Dragomir, care a fost doar episcop auxiliar de Maramures. La 27 mai 1990 a fost consacrat episcop de Mitropolitul Alexandru Todea, asistat de delegatul Papei Ioan Paul al II-lea Arhiepiscopul Guido del Mestri din diplomatia Vaticanului, infor­mea­za Mediafax.

×