Adrian Nastase este primul premier roman post-decembrist trimis dupa gratii pentru fapte de coruptie. Precedentul, la scara istoriei, a fost Constantin Dascalescu, prim-ministru din 1982 pana in 1989, condamnat la inchisoare pe viata pentu genocid dupa evenimentele din decembrie 1989. Dascalescu a fost eliberat dupa cinci ani, din motive de sanatate, incetand din viata in 2003.
In Europa, foarte putini sefi de Guvern au fost condamnati la inchisoare cu executare pentru fapte de coruptie.
Fostul presedinte al Consiliului italian de ministri, Bettino Craxi, a fost condamnat definitiv la inchisoare cu executare in anii '90, dar a reusit sa fuga din Italia, pentru a nu executa pedeapsa.
In Croatia, fostul premier Ivo Sanader este si el judecat in prezent pentru fapte de coruptie.
Cel mai cunoscut si mai recent caz este acela al Iuliei Timosenko, fosta sefa a Executivului ucrainean, condamnata in octombrie 2011 la sapte ani de inchisoare cu executare si la plata a 188 de milioane de dolari sub forma de despagubiri acordate statului. Statele Unite, Uniunea Europeana (UE) si Rusia au criticat condamnarea lui Timosenko. Aceasta respinge acuzatiile, afirmand ca procesul sau este o razbunare politica a presedintelui Viktor Ianukovici. Acesta a declarat joi ca ii "pare rau" pentru opozanta Iulia Timosenko aflata la inchisoare, si ca va cauta o "decizie umana" in cazul ei, refuzand insa sa spuna daca se gandeste la gratiere, relateaza RIA Novosti.
Ianukovici, principalul rival al lui Timosenko, pe care a invins-o in alegerile prezidentiale din 2010 cu o diferenta foarte mica, a declarat de asemenea ca Ucraina a angajat o firma americana de avocatura, Skadden, pentru a analiza acest caz.
Un alt caz care ar putea fi considerat asemanator cu cel al lui Adrian Nastase este sinuciderea fostului premier francez Pierre Beregovoy. Acesta a fost prim-ministru al Frantei intre aprilie 1992 si martie 1993, sub presedintia lui Francois Mitterrand.
Cand a fost numit premier, Beregovoy s-a prezentat drept campionul luptei contra coruptiei in lumea afacerilor si a politicii. Totusi, a fost acuzat ca a facut un imprumut ilegal.
Desi nu a fost lansata nicio actiune judiciara in ceea ce-l priveste, el nu a rezistat presiunii si la 1 mai 1993 s-a impuscat in cap, tragand de doua ori cu pistolul bodyguard-ului sau. A fost gasit pe marginea unui canal, grav ranit. A decedat in elicopterul care-l transporta la spital. Actul sau suicidar a fost considerat gestul unei personalitati publice ranite psihologic, care nu a suportat sa-si vada onoarea pusa la indoiala.