x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Prejudiciul în Dosarul Telepatia, umflat de şase ori

Prejudiciul în Dosarul Telepatia, umflat de şase ori

28 Oct 2015   •   08:54
Prejudiciul în Dosarul Telepatia, umflat de şase ori

Clădirea şi terenurile Institutului de Cercetări Alimentare (ICA) au fost evaluate de ANAF la 10,4 milioane de euro, o sumă de aproape şase ori mai mică decât cea de 60 de milioane, stabilită în urmă cu şapte ani, de evaluatorul DNA şi în baza căreia s-a determinat prejudiciul din dosarul „Telepatia”. Pentru prejudiciul umflat, Dan Voiculescu a fost condamnat la 10 ani de închisoare.

Evaluarea făcută de ANAF pentru valorificarea bunurilor confiscate în Dosarul Telepatia arată că terenurile şi clădirile Institutului de Cercetări Alimentare, din strada Gârlei, din Bucureşti, valorează de fapt 10,4 milioane de euro, şi nu 60 de milioane, aşa cum stabilise evaluatorul DNA, Aurelia Nicolae, în urmă cu şapte ani, la întocmirea dosarului în baza căruia a fost condamnat Dan Voiculescu.

Deşi pe toată durata procesului s-au depus mai multe cereri pentru reevaluarea valorii clădirii şi a terenurilor de către un expert independent, prejudiciul a fost stabilit de DNA la 60 de milioane de euro, judecătoarea Camelia Bogdan a dispus confiscarea extinsă a bunurilor deţinute de Dan Voiculescu. Astfel, au fost confiscate clădirile din Bucu- reşti Ploieşti nr. 25 – 27 şi Gârlei 1B, care nu au fost niciodată parte a prejudiciului.

Modul în care s-a stabilit prejudiul a fost destăinuit, anul trecut, de fostul expert DNA, Dumitru Gheorghiu. Acesta a relatat că a surprins-o pe evaluatoarea Aurelia Nicolae plângând într-o noapte, în timp ce lucra la Dosarul Telepatia. Aceasta i-ar fi destăinuit că procurorul (probabil Emilian Eva - n.r.) ar fi ţipat la ea şi i-ar fi ordonat să termine raportul de evaluare până dimineaţă.

Pentru acoperirea prejudiciului de 60 de milioane de euro, instanţa a dispus confiscarea mai multor imobile, printre care sediile posturilor de televi¬ziune Antena şi cel al grupului de firme Grivco

”Mi-a spus ca procurorul de caz a urlat la ea ca pana mâine dimineaţă raportul să fie gata. Am privit ecranul calculatorului, era vorba de imobile, de terenuri. Am spus: «Cu ce pot să te ajut?» «Şi zice: Da’ când ai tu timp să citeşti toate dosarele astea?» Acum înţeleg că a fost mai rău de atât. I-a cerut să umfle prejudiciul” - Dumitru Gheorghiu, fost expert DNA
 

×