x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Premieră în România! Reşedinţa Franţei îşi deschide porţile pentru public

Premieră în România! Reşedinţa Franţei îşi deschide porţile pentru public

de Marina Constantinoiu    |    11 Sep 2013   •   15:05
Premieră în România! Reşedinţa Franţei îşi deschide porţile pentru public
Vizitatorii îşi pot înscrie cea mai reuşită fotografie la un concurs organizat pe pagina de Facebook a Ambasadei

Reşedinţa Franţei de la Bucureşti îşi va deschide pentru prima oară porţile pentru publicul larg, sâmbătă, 21 septembrie, în cadrul unui eveniment unic ce marchează împlinirea a 120 de ani de la  inaugurarea sa, precum şi Zilele Europene ale Patrimoniului. De asemenea, tot pentru prima oară, va putea fi vizitat şi biroul unde Ambasadorul Franţei îşi desfăşoară activitatea, potrivit unui comunicat al Ambasadei Franţei la Bucureşti, remis Jurnalului Naţional. 

Ambasadorul va fi ghid

Ghidul unora dintre aceste vizite captivante va fi însuşi Excelenţa Sa Philippe Gustin, Ambasadorul Franţei la Bucureşti, care le va prezenta oaspeţilor săi poveştile inedite ale Reşedinţei de la balul de inaugurare, la care au participat în calitate de invitaţi de onoare prinţul moştenitor Ferdinand şi prinţesa Maria, până la recenta vizită a premierului francez,  Jean-Marc Ayrault.

“Car cu boi”, de Grigorescu

Vizitatorii vor avea ocazia să descopere detalii din arhitectura Resedinţei, dar şi celebre opere de artă precum « Car cu boi », de Nicolae Grigorescu.

"Aş fi încântat să împart cu voi afecţiunea pe care o am pentru Reşedinţa Franţei, unde am bucuria să locuiesc de un an şi jumătate. Istoria Reşedinţei este foarte bogată în evenimente speciale şi sunt convins că această vizită va fi de neuitat pentru toţi cei care vor lua parte la această manifestare unică", a declarat domnul Philippe Gustin, ambsadorul Franţei la Bucureşti.

Concurs la Facebook

Totodată, vizitatorii care vor dori să facă poze la Reşedinţă îşi pot înscrie cea mai reuşită fotografie la un concurs organizat pe pagina de Facebook a Ambasadei, unde sunt precizate toate detaliile privind competiţia şi mai ales premiul.

Accesul în Reşedinţă se va face exclusiv  în urma unei înscrieri prealabile la adresa de mail : portes-ouvertes.bucarest-amba@diplomatie.gouv.fr. Detalii suplimentare se pot obţine la numărul de telefon 0743.044.055.

Istoricul Reşedinţei

Actuala Reşedinţă a fost construită în 1889, adică la nouă ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice între Franţa şi România, pentru a servi drept cancelarie şi ca locuinţă privată.
La balul organizat de către ministrul de Coutouly, cu ocazia inagurării Legaţiei Franţei în România, prinţul moştenitor Ferdinand şi prinţesa Maria au participat în calitate de invitaţi de onoare. Închiriată iniţial cu 12.000 franci-aur pe an, ea a fost cumpărată în 1919 cu 400.000 franci-aur de către Guvernul francez.

Devenită prea mică în cursul anilor, ea a fost rezervată doar pentru şeful misiunii în l938. La această dată, a fost achiziţionat, pentru a găzdui Cancelaria, un hotel particular învecinat care aparţinuse lui Ion Marghiloman, prefect şi om politic român, tatăl primului ministru Alexandru Marghiloman.

În acele timpuri, strada purta numele lui Lascăr Catargiu însă ulterior, strada a fost redenumită cu numele bisericii care se găsea alături, Biserica Amzei, construită la începutul secolului al XIX-lea.

×