x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Premieră: Moldovenii au trecut Prutul cu trenul

Premieră: Moldovenii au trecut Prutul cu trenul

de Cristinel C. Popa    |    01 Oct 2015   •   20:00
Premieră: Moldovenii au trecut Prutul cu trenul

Unirea Moldovei cu România a fost realizată! Este vorba despre acea „unire” legată de ecartamen­tele (distanța dintre roți) de cale ferată. Miercuri a sosit în Gara Socola din Iași prima garnitură directă Chișinău-Iași.

Până acum, pasa­gerii călătoreau cu trenul în Republica Moldova pe ruta Iași-Ungheni. La Ungheni se schimbau boghiurile (roțile) de la tren: cele pentru ecartament mic (românesc) fiind înlocuite cu cele pentru ecartament lat, moldovenesc (de inspirație sovietică). Cursa inaugurală a plecat din Chișinău la ora 6.17 și a ajuns cu 20 de minute întâr­ziere. Mecanicul a spus că a circulat în partea româ­nească cu 15-20 km/h, dincolo de Prut, cu 50-60 km/h.

Garnitura „Unirea” a fost „garnisită” și cu oficialități moldovene: primarul Dorin Chirtoacă, fostul președinte al Republicii, Mihai Ghimpu, ministrul basarabean al Transporturilor și directorul Căilor Ferate. Ei au fost întâmpinați de oficialități ieșene. Această linie a fost construită acum 70 de ani și a fost folosită pentru mărfuri. Anul acesta, după o serie de amenajări, a fost dată în folosință și pentru trenurile de persoane.

×