Cea de-a treia ediţie a Galei Premiilor Marii Loji Naţionale din România, unde se vor acorda premii de excelenţă în valoare de 70.000 de euro pentru oamenii de ştiinţă, diplomaţii şi artiştii români, va beneficia de prezenţa a 200 de muzicieni din Filarmonica "George Enescu" care vor interpreta bucăţi din Mozart, Vivaldi sau Șostacovici sub bagheta maestrului Ilarion Ionescu Galaţi.
"Va fi o ceremonie unde vom îmbina sobrietatea Premiilor Nobel cu grandoarea Premiilor Oscar", a declarat Marele Orator al Marii Loje Naţionale din România (MLNR), Remus Borza.
Gala ,care are loc vineri, 21 iune, la Atheneul Român, începând cu ora 18:30, oferă premii de câte 10.000 de euro la şapte categorii precum ştiinţa, medicina, economia, arta sau IT-ul. Fiecare categorie are trei nominalizaţi, câştigătorii urmând să fie desemnaţi de membrii Academiei Române, partenerul acestei gale.
"Marea Lojă premiază excelenţa, valoarea, acele personalităţi care în anul care a trecut au realizat ceva excepţional cu impact social. Orice cetăţean român, rezident sau non-rezident poate fi premiat. Chiar dacă este o gală a masoneriei, nu este o condiţie sine qua non ca premiantul să fie mason. Avem printre nominalizaţi şi o doamnă, profesoară la Politehnică, dar şi un tânăr de 18 ani din Vâlcea. A venit momentul să repunem în drepturi valoarea", a declarat Marele Maestru MLNR, Radu Bălănescu.
Candidaţii la premiile MLNR sunt propuşi de lojele din toată ţara către comisiile care se ocupă de nominalizări. Pentru ediţia de anul acesta au existat 430 de propuneri, fiind selectaţi 21 de nominalizaţi. Câştigătorii vor fi desemnaţi de un comitet format din 33 de academicieni şi profesori universitari.
"Academia Română s-a asociat acestui eveniment care, păstrând proporţiile, dorim să fie similar cu Premiile Nobel acordate de Academia Suedeză. Recunoaşterea şi premierea excelenţei este fundamentală, mai ales de când România a intrat în Uniunea Europeană. Miza acum este să fim competitivi la nivelul marilor universităţi europene", a declarat preşedintele Academiei Române, Ionel Haiduc.
Nominalizaţii sunt:
I.Premiul Grigore Moisil - pentru ştiinţe exacte:
1. Ștefan Papadima, Institutul de Matematică al Academiei Române, pentru grupul de 5 lucrări de topologie și geometrie algebrică publicate în țară și străinătate în anul 2012;
2. Vicențiu Rădulescu și Marius Ghergu cu lucrarea: "Ecuații diferențiale parțial neliniare în studiul unor modele în biologie, chimie și genetică" – Editura Springer 2012;
3. Dorin Poenaru, Institutul de Fizică și Inginerie Nucleară, Măgurele, pentru lucrările privind dezintegrarea alfa.
II.Premiul Henri Coandă - pentru ştiinţe aplicate şi cercetare:
1. Maria Petrescu, Universitatea Politehnică București, pentru lucrarea "Tratat de știință și ingineria materialelor metalice", 5 volume 2006-2012;
2. Ionuț Alexandru Budișteanu, pentru "Brain Computer Interface";
3. Sergiu Nedevschi, Universitatea Tehnică Cluj-Napoca, pentru lucrarea "Tehnici de viziune artificial aplicate în conducerea automată a autovehicolelor" – UTPRESS Cluj Napoca, 2012.
III.PREMIUL CAROL DAVILA - pentru medicină:
1. Prof. dr. Daniel David, Universitatea de Medicină și Farmacie Cluj-Napoca, cu lucrarea: "Contribuții în domeniul psihologiei clinice și al sănătății mentale".
2.Conf. dr. Cătălin Vasilescu, Universitatea de Medicină și Farmacie "Carol Davila" București, șeful secției de chirurgie III, clinica de Chirurgie și Transplant Hepatic, Institutul Clinic Fundeni. Conf. Vasilescu a introdus pentru prima dată în România chirurgia robotică și a dezvoltat metodele minim invazive. În anul de referință contribuția esențială știintifică a fost: "Splenectomia laparoscopică subtotală în microsferocitoza ereditară", după o tehnică personală, reprezentând o premieră la nivel mondial;
3.Conf. dr. Jianu Dragoș-Cătălin, Universitatea de Medicină și Farmacie "Victor Babeș", Timișoara. Este autorul unei monografii în domeniul neuro-oftalmologiei, având titlul: "Ecografia Doppler color. Interferențe oftalmo-neurologice". Este cunoscut pentru contribuția sa în definirea neuropatiilor optice ischemice anterioare, reușind să caracterizeze formele arteritice de cele non-arteritice. Este autor și colaborator la "American Journal of Neuroprotection and Neuroregeneration".
IV.PREMIUL NICOLAE TITULESCU - pentru diplomaţie şi politologie:
1.Ambasador Mihail Stuparu, Șeful delegației Uniunii Europene în Emiratele Arabe Unite;
2.Mihnea Motoc, Ambasador al României la Uniunea Europeană;
3. Sergiu Miscociu, pentru volumul "Au pouvoir par le Peuple" publicat la Paris - Editura Harmattan 2012.
V.PREMIUL EUGENIU CARADA - pentru economie:
1. Lucian Croitoru, pentru lucrarea "Politica monetară; ipostaze neconvenționale – Atacul speculativ; Criza din zona euro; Șomajul; Inflația" - Editura Curtea Veche, Bucureşti 2012, 166 pagini;
2. Victor Axenciuc, pentru lucrarea "Produsul intern brut al României: 1862-2000. Serii statistice seculare și argumente metodologice" - Editura Economică, Bucureşti, 2012, vol I, 574 pagini și vol II 875 pagini;
3. Cosmin Marinescu, Bogdan Glăvan, Gabriel Staicu, Marius-Cristian Pană și Octavian-Dragomir Jora pentru lucrarea "Capitalismul. Logica Libertății" - Editura Humanitas, Bucureşti, 2012, 403 pagini.
VI.PREMIUL SPIRU HARET - pentru educaţie, mediu, IT:
1. Horia Pop, Universitatea Babeș-Bolyai Cluj-Napoca pentru grupul de lucrări referioare la inteligența artificială;
2. Prof. Univ. Dr. Cătălin Bordeianu, Universitatea A.I. Cuza Iași pentru lucrarea "Scrieri sociologice", 2 volume, 1420 pagini, Editura Vasiliana 98, 2012;
3. Prof. Corina Tarnita, Princeton University pentru lucrarea publicată în 2012 în prestigioasa revista Nature, prin care a invalidat teoria "kin selection", elaborată de William D. Hamilton și Edward O. Wilson.
VII.PREMIUL CONSTANTIN BRÂNCUȘI - pentru artă şi cultură:
1. George Virgil Stoenescu, pentru volumul de poezii "Roata Norocului", Editura Univers Enciclopedic Gold, 2012;
2. Ion Deaconescu, pentru "Integrala Cantemir", 25 de volume, ultimele 5 văzând lumina tiparului în 2012;
3. Gabriel Croitoru, pentru Turneul din 2012, "Vioara lui George Enescu la sate".