x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Presa britanică a realizat un reportaj cu camera ascunsă în groapa de gunoi a Clujului: „Guvernul României pune în pericol viețile a mii de oameni” (VIDEO)

Presa britanică a realizat un reportaj cu camera ascunsă în groapa de gunoi a Clujului: „Guvernul României pune în pericol viețile a mii de oameni” (VIDEO)

27 Ian 2016   •   12:18
Presa britanică a realizat un reportaj cu camera ascunsă în groapa de gunoi a Clujului: „Guvernul României pune în pericol viețile a mii de oameni” (VIDEO)
Reportaj inedit realizat de reporterii SkyNews
Jurnaliștii britanici acuză Guvernul român că se joacă cu viețile a mii de oameni, obligându-i să locuiască și să lucreze într-un depozit de deșeuri toxice.
Este vorba despre bărbați, femei și copii, majoritatea din comunitatea romă, care au fost evacuați din casele lor și mutați lângă o fostă groapă de gunoi din perioada sovietică.



„Sortează deșeuri reciclabile cu mâna din munții de gunoi de 100m înălțime, care se întind pe 500m”

Fiindu-le interzis să filmeze, reporterii au apelat la ajutorul unuia din angajații de la groapa de gunoi și i-au cerut să intre cu camera ascunsă. De asemenea, au discutat cu locuitorii din zonă.

Sky News


„Mirosul de gunoi te doboară. Nu poți sta în zona mai mult de un minut. Trebuie să porți mască pentru a putea sta afară. Pentru oamenii care locuiesc în apropierea acestor deșeuri toxice? Nu pot spune cât de bolnavi sunt. Sunt bolnavi mereu, dar nu își permit să meargă la doctor sau la spital pentru că nu au asigurare”, a declarat un clujean pentru Sky News.

Guvernul și contractorii privați dețin această mare de gunoi. Gunoierii – „corbii”, cum sunt supranumiți, sunt plătiți cu o sumă infimă pentru a sorta deșeurile reciclabile; dacă pe vremuri aveau voie să ia și să vândă ce găseau, acum nu se mai întâmplă acest lucru. Sunt sclavi economici și sunt legați de acest loc.

Reporterii sunt absolut șocați de ceea ce se întâmplă într-o țară membră a Uniunii Europene în anul 2016 și în ciuda faptului că nu sunt bineveniți, reușesc să vorbească cu mai multe persoane din zonă. Concluziile jurnaliștilor de la Sky News ne pun încă o dată țara într-o lumină nefavorabilă.

„Acești români cer drepturi egale, dar trăiesc ca niște intruși, acasă. Drepturile la educație, la un sistem de sănătate, la locuri de muncă le sunt refuzate. De-a lungul anilor, România a fost criticată de organizațiile pentru drepturile omului pentru felul în care se comportă cu acești oameni. ”

Imaginile îi fac să redefinească conceptul de „nevoie fundamentală” și să formuleze o întrebare: „În condițiile în care refugiații vor fi distribuiți în statele membre ale Uniunii Europene, cum vor fi tratați aceștia în România, când clasa de jos a acestei țări trăiește în asemenea condiții?”

 

×