x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Presa internaţională, la unison: "O decizie neaşteptată a CCR"

Presa internaţională, la unison: "O decizie neaşteptată a CCR"

de Istvan Deak    |    02 Aug 2012   •   18:00
Presa internaţională, la unison: "O decizie neaşteptată a CCR"

Pentru presa internationala, amanarea deciziei Curtii Constitutionale referitoare la validarea referendumului privind demiterea lui Traian Basescu este "o intorsatura neasteptata care va prelungi criza politica".

Sintetizand, anuntul despre Romania al agentiilor internationale de presa suna asa:"Curtea Constitutionala a Romaniei a amanat joi pana la 12 septembrie decizia privind validitatea referendumului privind destituirea presedintelui de centru-dreapta Traian Basescu, prelungind criza care zguduie tara de peste o luna. Romanii vor trebui deci sa astepte pentru a sti daca Basescu, aflat in functie din 2004, paraseste Palatul Cotroceni sau isi duce mandatul pana la capat, in 2014".

Scenarii sumbre
Presa internationala a facut si scenarii sumbre in urma referendumului de duminica trecuta, care includ continuarea disputelor acerbe dintre premier si presedintele Traian Basescu, cu efecte politice si economice greu de anticipat; lipsa de legitimitate a lui Traian Basescu in calitate de sef al statului; eventuale masuri punitive la adresa unor membri ai USL in cazul in care Traian Basescu va ramane in functie.

Publicatia ungara Nepszabadsag a emis chiar ipoteza ca "Traian Basescu a stiut de la bun inceput ca singura sa sansa de a ramane in functie este invalidarea referendumului, din cauza unei participari sub pragul de 50%" si a comentat dur ca "in pofida promisiunii sale anterioare, nu s-a prezentat la vot, iar in ziua votarii le-a cerut sustinatorilor sai, in mai multe randuri, sa boicoteze referendumul".

Imagine sifonata
Corespondentul agentiei germane de presa DPA, Kathrin Lauer, nu il menajeaza pe presedintele suspendat Traian Basescu intr-un editorial intitulat "Un jucator joaca rolul omului curat" si preluat de Sudwest Presse, Bietigheimer Zeitung si Schwabisches Tageblatt.

Ea remarca ca in ciuda realitatii, rolul interpretat de Traian Basescu pare sa aiba succes la Bruxelles. "Basescu incearca sa isi salveze imaginea sifonata, prezentandu-se drept protectorul statului de drept. Timp de trei saptamani el s-a infatisat in lupta pentru putere din Romania imbracat in pantaloni albi si bluza albastra. A vrut sa simbolizeze imaginea omului curat. El a vrut sa se diferentieze prin respectabilitate si transparenta. In ochii UE a parut destul de credibil, cel putin mai credibil decat adversarul sau socialist Victor Ponta.

Basescu a promovat reforma justitiei impusa de Bruxelles. Mult mai putin consecvent a fost in combaterea clientelei politice, mai ales cand a avut si un interes personal. Fiica lui, Elena, a ajuns in Parlamentul European dupa ce politicienii Puterii din tabara lui Basescu au facut campanie electorala in favoarea ei.

Basescu a provocat constant indignarea poporului roman prin derapaje verbale. El a numit o jurnalista "tiganca imputita". La inceputul carierei prezidentiale, Basescu a adoptat imaginea unui camarad si a unui tribun al poporului. El s-a autodesemnat ca fiind jucator. Un termen care in limba romana ar putea insemna atat jucator cat si actor. Ideea in sine era ca Basescu a vrut sa sparga spatiile limitate constitutional ale unui sef de stat, astfel incat sa se poata implica in lupta politica. Desi in Romania presedintele nu dispune de atributii guvernamentale, el desemneaza premierul care urmeaza sa fie validat sau nu de catre Parlament. Basescu s-a considerat tot mereu deasupra clasei politice detestate pe care a localizat-o in Parlament si in guvernarile alternative", considera Kathrin Lauer.

Apatie
Cine este de vina pentru haosul creat dupa votul de duminica trecuta de la referendumul din Romania? Seful sectiei de Integrare Europeana de la Institutul de Economie Mondiala, Serghei Utkin, a urmarit cu atentie drama politica din Romania: "Dupa parerea mea, asta s-a intamplat si din cauza apatiei electoratului roman. Se creeaza impresia ca niciunul din liderii politici nu propune alternative situatiei existente in tara. Atunci, de ce sa li se faca jocul? De aceea au ramas acasa. Insa eu nu as absolutiza apatia alegatorilor. Ei 'se vor trezi' in noiembrie cand vor avea loc alegerile in Parlament. In momentul de fata, criza politica va trece intr-o faza lenta. Partile vor cauta compromisuri", relateaza Vocea Rusiei.

"Romania 'fierbe' de multa vreme. Tara nu poata sa deserveasca singura datoria suverana de 100 miliarde de dolari (50% din PIB). Cu doi ani in urma creditorii i-au prescris Romaniei o dieta severa: reducerea cu 25% a salariilor bugetarilor si, respectiv, reducerea a 70 de mii de locuri de munca in sfera bugetara, reducerea deficitului bugetar de la 7,4% la 4,4%, transele noi si directivele FMI…Toate acestea au dus la greve, demonstratii de protest, remanierea Guvernului. Singurul care ramane pe linia de plutire este presedintele Traian Basescu. In ce mod, asta e intrebarea care ramane", scrie Vocea Rusiei. (deak.istvan@jurnalul.ro)

×