x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Presa internaţională: "Referendum crucial pentru destituirea preşedintelui Băsescu"

Presa internaţională: "Referendum crucial pentru destituirea preşedintelui Băsescu"

de Istvan Deak    |    08 Iul 2012   •   19:33
Presa internaţională: "Referendum crucial pentru destituirea preşedintelui Băsescu"

"Romania a inceput sambata pregatirile pentru un referendum crucial pentru viitorul sau privind destituirea presedintelui Traian Basescu, votata vineri de Parlament, in timp ce SUA s-au alaturat Europei pentru a denunta amenintarile la adresa echilibrului democratic al tarii', comenteaza agentia France Presse intr-un amplu articol-analiza dedicat subiectului suspendarii din functie a presedintelui Romaniei.

AFP remarca faptul ca referendumul este organizat in plina perioada estivala. "Confruntata cu una dintre cele mai dure recesiuni din Europa in 2009 si 2010, Romania a fost nevoita sa ia masuri draconice de economie, in schimbul unui ajutor din partea Fondului Monetar International si a Uniunii Europene, pentru a putea iesi la liman', scrie AFP.

Deutsche Welle o citeaza pe Anneli Ute Gabanyi, politolog berlinez, care spune despre presedintele Romaniei ca "nu a vrut sa se limiteze la un rol ceremonial, ci a vrut sa se angajeze in modelarea politicii'. "Acest lucru a devenit nenorocirea lui, nu in ultimul rand din cauza schimbarii balantei puterii', scrie Deutsche Welle. Potrivit politologului, Basescu este tratat acum intr-o maniera pe care a folosit-o el insusi in trecut, noteaza Deutsche Welle.

Peter Mario Kreuter de la Institutul pentru Studii est si sud-est europene a declarat, la randul sau pentru Deutsche Welle, ca Basescu "nu este nicidecum un bun democrat, este cel putin la fel de corupt ca aceia impotriva carora sustine ca lupta'. Suspendarea lui Basescu, in opinia lui Kreuter, este o alta amenintare la adresa democratiei si domniei legii in Romania. "Nu-mi pare rau pentru persoana - dar felul in care se face este intr-adevar ingrijorator', a spus Kreuter.

Cotidianul ungar Nepszava reaminteste ca "majoritatea parlamentara social-liberala a reusit, conform asteptarilor, suspendarea presedintelui Traian Basescu. Destinul presedintelui roman va fi decis la referendum, insa popularitatea sa de doar 20% nu va reusi sa il salveze pe Basescu ca la referendumul din 2007, cand romanii l-au mentinut in functie'. "Romania a ajuns elevul neascultator al Europei, leul este intr-o depreciere continua, iar Bucurestiul a devenit tinta criticilor internationale', este de parere Nepszava.

Editia online a cotidianului Nepszabadsag, nol.hu, noteaza:"Basescu fuge din fata propriului popor'. Jurnalistii ungari folosesc acest titlu pentru a descrie alegerea lui Traian Basescu de a ataca la Curtea Constitutionala decizia Parlamentului de a-l suspenda din functie. "Anuntul a fost facut in probabil ultima conferinta de presa a lui Basescu de la Palatul Cotroceni. In timpul discursului presedintelui, protestatarii din Piata Universitatii, care solicita demisia sa inca de la inceputul anului, jubilau de bucurie. Printre altele, ei scandau: Azi suspendare - maine inchisoare', noteaza jurnalistii de la nol. Intr-un articol aparut duminica, cotidianul ungar isi indreapta atentia catre UDMR. Liderul grupului UDMR din Senat a marturisit ca dupa decizia de suspendare a presedintelui membrii Uniunii au fost contactati de membrii PPE (Partidul Popular European). "Au fost reactii prompte din PPE: Acum care e treaba cu voi. Aceasta a fost formularea utilizata', a declarat Fekete Szabo Andras, care a dezvaluit ca, desi parlamentarii UDMR au actionat pe cont propriu, in cadrul partidului certurile au durat trei zile pe aceasta tema. Un argument impotriva suspendarii a fost faptul dovedit statistic ca in 2005, 2007 si 2009, maghiarii au votat cu Basescu. Tot un argument contra a fost si faptul ca UDMR este inclusa in PPE, iar acestia au avut o atitudine critica la adresa demersurilor de inlaturare a presedintelui. "USL avea nevoie de 5 voturi, insa a primit 45, dovada ca parlamentarii UDMR au votat pentru suspendare', concluzioneaza Nepszabadsag.

Un alt cotidian ungar, Magyar Hirlap, relateaza: "Social-liberalii l-au trimis la podea pe Traian Basescu. S-a indeplinit dorinta premierului Victor Ponta. Romanii vor decide in cadrul unui referendum asupra destinului lui Traian Basescu. Rezultatul este destul de previzibil in conditiile in care popularitatea presedintelui este doar de 20% in randul alegatorilor. Liderul deputatilor UDMR, Marton Arpad, a precizat ca politicienii maghiari au votat dupa cum le-a dictat constiinta. Activitatea lui Basescu era arhicunoscuta, insa Curtea Constitutionala nu a dat un raspuns clar daca presedintele a incalcat sau nu Constitutia', scriu jurnalistii ungari, care nu uita sa mentioneze ca liderii UDMR au capatat in ultimii ani functii importante in Armata Romana: 'Liderii UDMR nu vorbesc despre cadourile ciudate'.

Portalul ungar de stiri Hvg.hu prezinta o pozitie cel putin bizara a responsabilului pentru politica externa din cadrul MSZP (Partidul Socialist din Ungaria) "Se pare ca in fosta tara a blocului sovietic, criza economica a dus la inabusirea sperantelor democratice", a declarat Szanyi Tibor, in conditiile in care MSZP a votat impotriva initiativei Fidesz de a ridica in plenul Parlamentului European subiectul situatiei din Romania. Pentru a evidentia ultimele evenimente, hvg.hu foloseste un subtitlu usor ironic: "O poveste rotunda si frumoasa din estul Europei'.

Index.hu foloseste un titlu sugestiv: "Basescu, repetent la Presedintie'. "Nu este prima data cand Traian Basescu se prezinta in fata poporului. A facut-o si in 2007 si a primit un numar mare de voturi in judetele unguresti, o palma mare la acea vreme pe obrazul liderului UDMR, Marko Bela'. Index.hu aminteste si despre "Cele 1000 de fete ale lui Basescu. L-a sustinut pe Viktor Orban cand a vorbit de autonomie, apoi i-a aruncat in fata ca niciodata nu se va ajunge la autonomie teritoriala in Romania. Basescu a fost de toate: comunist, social-democrat si liberal de dreapta. In regimul comunist a fost detasat la Antwerp, iar dupa caderea regimului a devenit democrat in Frontul Salvarii Nationale. Realizarea memorabila ca primar al Bucurestiului a fost legata de hotararea de a eutanasia cainii vagabonzi. Partea interesanta in Basescu este ca incearca sa fie pe placul tuturor. Parea un liberal convins in 2004 cand a militat pentru drepturile homosexualilor, apoi a adoptat o imagine de rasist cand a numit o jurnalista 'tiganca imputita'. Basescu a avut mereu o atitudine proprie in relatia cu maghiarii. In 2009, impartea pliante in secuime tinandu-se de mana cu Orban, desi in 2006 declarase la Ambasada SUA ca Viktor Orban este printre ultimii politicieni extremisti din Europa, iar Fidesz este ultimul partid extremist. Orban si cu Fidesz vor sa puna paie pe focul de sub cazanul etnic - a spus Basescu atunci. La doar un an, in 2007, acelasi Basescu s-a imprietenit in campania pentru Parlamentul European cu Szasz Jeno, cel mai bun prieten al presedintelui Parlamentului ungar Kover Laszlo, sprijinind astfel cel mai radical partid maghiar din Romania', sustin jurnalistii ungari, care explica astfel decizia UDMR de a vota pentru suspendarea lui Traian Basescu. (deak.istvan@jurnalul.ro)

×