x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Presedintele UNJR desfiinţează referendumul lui Iohannis: ”Folosește lupta anticorupție ca armă în bătălia politică”

Presedintele UNJR desfiinţează referendumul lui Iohannis: ”Folosește lupta anticorupție ca armă în bătălia politică”

24 Ian 2017   •   16:06
Presedintele UNJR desfiinţează referendumul lui Iohannis: ”Folosește lupta anticorupție ca armă în bătălia politică”

Dana Gârbovan, președinte Uniunii Naționale a Judecătorilor din România, scrie pe Facebook că președintele Klaus Iohannis discreditează lupta anticorupție, folosind-o în bătălia politică. 

 

”Intentia Presedintelui Klaus Iohannis de a face un referendum pentru "continuarea luptei împotriva coruptiei si asigurarea integritatii functiei publice" relativizeaza legea si discrediteaza lupta anticoruptie, deoarece face din ea dintr-un instrument de aplicare a legii o arma in batalia politica.” scrie Dana Gârbovan pe Facebook. 

Ea adaugă că ”Din punct de vedere juridic, lupta impotriva coruptiei trebuie sa fie una ce tine strict de aplicarea legii. Cu alte cuvinte, exista un cadru legislativ si institutii ce sunt dedicate luptei impotriva coruptiei. Sa inteleg ca Presedintele Iohannis doreste sa intrebe poporul daca vrea in continuarea respectarea si pastrarea acestui cadru legislativ? Adica intrebam poporul daca legile mai trebuie respectate in Romania?

Mai departe, conform unei hotarari a CCR, chiar daca referendumul este consultativ, rezultatul acestuia este obligatoriu. Prin decizia 682/2012, Curtea a constatat ca "reglementarea unor prevederi prin care se tinde la o solutie legislativa care nu respecta vointa exprimata de popor la referendumul consultativ mentionat este în contradictie cu prevederile constitutionale ale art. 1, 2 si 61"- pct.1.12 din decizie. In anticiparea consecintelor referendumului, trebuie pornit de la premisa ca rezultatul acestuia este incert. Care atare, poporul poate raspunde la fel de bine DA sau NU.”

Președinta UNJR subliniază că ”Pentru ca daca este cert ca se va raspunde DA, ce rost are sa cheltui din banii publici peste 20 de milioane de euro, cat s-au cheltuit in 2012, o suma echivalenta cu bugetul anual alocat ICCJ? Iar in ipoteza unui raspuns NU, cum va armoniza Presedintele vointa poporului de suprimare a luptei impotriva coruptiei cu obligativitatea respectarii legii?”. 

Dana Gârbovan precizează că lupta anticorupție a devenit un slogan, iar justiția continuă să fie o armă în bătăliile politice. 

×
Subiecte în articol: dana garbovan