x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Preşedintele Parlamentului ungar ignoră scrisoarea adresată de Anastase şi Blaga şi nu-şi amână vizita în România

Preşedintele Parlamentului ungar ignoră scrisoarea adresată de Anastase şi Blaga şi nu-şi amână vizita în România

05 Iun 2012   •   05:58
Preşedintele Parlamentului ungar ignoră scrisoarea adresată de Anastase şi Blaga şi nu-şi amână vizita în România

UPDATE 14:44 - Presedintele Paralmentului Ungariei, Kover Laszlo, a ajuns in Romania. Kover se afla in Romania in calitate de presedinte de onoare al Partidului Civic Maghiar (PCM). Politicianul urmeaza sa viziteze opt localitati din judetul Mures, dupa care se va deplasa si in judetele Harghita si Covasna. "Nu sunt aici pentru a discuta despre reinhumarea scriitorului Nyiro Jozsef. Sunt convins ca dupa alegeri apele se vor linisti si vom ajunge iar la relatiile pe care le-am aut cu fostul guvern din Romania", a declarat Kover, care a precizat ca mai multe declaratii va face la ora 19.00, intr-o conferinta de presa pe care o va sustine la Targu Mures.

In ciuda solicitarii Parlamentului Romaniei, care i-a cerut prin intermediul unei scrisori, sa-si amane orice vizita in tara noastra, pana dupa alegerile din 10 iunie, presedintele Parlamentului ungar, Kover Laszlo, anunta ca nu renunta la planurile sale. Mai mult, Ungaria transmite Guvernului Romaniei ca nu-si va cere scuze pentru declaratiile presedintelui Parlamentului, din disputa privind reinhumarea poetului Nyiro Joszef.

Citeste si Vicepremier ungar: Disputa dintre Ungaria si Romania, generata de conflictul dintre USL si Basescu

Presedintele PCM Mures, Laszlo Gyorgy, declara ca presedintele Parlamentului ungar, Kover Laszlo, nu isi va amana "in niciun caz" vizita in Romania si ca el nu vede "niciun fundament" ca acesta sa isi amane o vizita care reprezinta "un gest foarte frumos".

"Vizita se va intampla, dat fiind ca domnul Kover este presedintele de onoare al PCM. E un gest foarte frumos al domnului Kover, iar romanii din Gyor, unde exista cetateni maghiari de origine romana, s-ar bucura si ei daca i-ar vizita domnul Blaga. Nu vad niciun fundament ca domnul Kover Laszlo sa-si amane vizita. Nu o va amana in niciun caz, programul e gata facut, 100 la suta se va prezenta", a spus Laszlo Gyorgy, potrivit Mediafax.

Presedintii Senatului si Camerei Deputatilor, Vasile Blaga, respectiv Roberta Anastase, i-au adresat o scrisoare presedintelui Parlamentului ungar, Laszlo Kover, in care apreciaza ca ar fi "utila" amanarea vizitei acestuia "pentru orice perioada de dupa desfasurarea alegerilor locale".

"Pentru Romania si Ungaria, existenta comunitatii maghiare din Transilvania si reprezentarea politica a acesteia pot constitui un liant puternic. Speram ca veti intelege ca, pentru aceasta, este imperios necesar ca participarea la procesul democratic romanesc a reprezentantilor acestei comunitati sa fie libera de orice ingerinta", se arata in scrisoarea lui Vasile Blaga si a Robertei Anastase catre presedintele Parlamentului ungar Laszlo Kover

Initiativa a fost salutata si de reprezentantii UDMR.

"Cred ca maghiarii din Romania sunt destul de maturi ca sa stie fiecare om care merge la vot, cu cine sa mearga mai departe, fara un «ajutor» din partea lui Kover Laszlo. Subliniez ca noi nu ne bucuram si chiar credem ca nu este binevenita o implicare in aceasta competitie interna", spune presedintele UDMR, Kelemen Hunor.

Kover urmeaza sa ajunga in Tinutul Secuiesc marti dupa amiaza, pentru a participa la un miting al PCM.

Kover a participat la evenimentele PCM din Romania si intre 24 si 27 mai, inclusiv la comemorarea poetului maghiar Jozsef Nyiro. Cu aceasta ocazie, el a criticat refuzul autoritatilor romane de a permite reinhumarea poetului la Odorheiul Secuiesc, calificand atitudinea Guvernului roman drept "neprietenoasa, necivilizata si barbara".

Sambata, premierul roman Victor Ponta i-a cerut omologului sau Viktor Orban sa se distanteze de declaratiile lui Kover. Secretarul de presa al lui Orban i-a raspuns insa ca Ungaria considera cazul mai mult un act de reverenta decat unul de natura politica.

×