x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Pret de inundatii

Pret de inundatii

de Oana Stancu Zamfir    |    28 Sep 2005   •   00:00
Pret de inundatii

Traian Basescu i-a invitat ieri la Palatul Cotroceni pe sefii Petrom - OMV, Lukoil, Rompetrol si RAFO pentru a discuta pretul carburantilor. Intalnire ferita de ochii presei, desi subiectul a fost constant atins de Basescu in ultima luna.

In mod neobisnuit pentru felul in care Administratia Prezidentiala trata pana acum subiectele de interes national, intalnirea de ieri a fost scoasa din programul presedintelui, anuntat presei, reprezentantii media nu au avut acces in Palat, nu au fost primiti la obisnuitele doua minute in care se ia ilustratie etc. Asta dupa ce Traian Basescu a atacat in repetate randuri pretul carburantilor, in special in cazul Petrom, al carui contract de privatizare ameninta sa il faca public. "Nimeni nu-si privatizeaza titeiul. Privatizand Petrom cu tot cu resursa subsolului, cel care a devenit proprietar peste Petrom considera ca este adus din Golf. Aici avem o problema. O sa o rezolvam", declara Basescu in Statele Unite.

In urma discutiilor de ieri, Cotroceniul a emis un comunicat sec, iar petrolistii s-au abtinut sa faca declaratii.

VA URMA. Potrivit comunicatului Presedintiei, intalnirea - la care a mai participat doar Theodor Stolojan - presedintele a solicitat societatilor petroliere ca pretul produselor petroliere sa tina cont de faptul ca Romania are resurse interne de titei cu un cost scazut la extractie si din acelasi motiv sa-si structureze ca atare si vanzarile in plan intern si la export. Pretul ar trebui sa tina seama si de situatia din tara de dupa inundatii, dar si de "oscilatiile imprevizibile ale pretului international al titeiului". Astfel, societatile petroliere ar trebui "sa contribuie, prin politica de vanzari si de preturi, la indeplinirea obiectivelor din programul de dezvoltare, inclusiv la reducerea inflatiei si a deficitului de plati in comertul exterior".

Presedintia a anuntat totodata ca saptamana viitoare, societatile din industria petroliera sunt asteptate sa-l informeze pe presedinte asupra solutiilor pe care le propun.

RETINERE. Reprezentantii petrolistilor au refuzat si ei sa dea detalii despre intalnire. Presedintele Rompetrol, Dinu Patriciu, s-a limitat la a aprecia invitatia la Presedintie drept una "normala intre institutiile statului si mediul de afaceri". Despre pretul carburantilor - "fiecare companie are algoritmul propriu de calcul". Despre solutii - "ele exista, dar nu pot vorbi despre ele acum".

PETROM
In ajunul intalnirii cu caracter secret, pe care presedintele Traian Basescu aranjat-o la Cotroceni, liderul de piata Petrom decisese deja reducerea cu 300 de lei vechi / litru a preturilor "la pompa" ale tuturor tipurilor de benzina si a unui tip de motorina. Concurentii Petrom, Rompetrol si Lukoil, care-si disputa locul secund pe piata, inca mai amanau o decizie asemanatoare, pentru a nu alimenta cu argumente inconfortabile ancheta Consiliului Concurentei.
Totusi, un comunicat al Petrom remis inaintea convocarii de la Cotroceni accepta ca "in conditiile in care exista o situatie tensionata a preturilor pe plan international, este necesara o abordare moderata a preturilor carburantilor pentru a satisface clientii din Romania".
Petrom confirma, astfel, declaratia din ajun a ministrului Economiei si Comertului, Codrut Seres, care a spus ca a convenit cu reprezentantii companiei ca acestia sa se consulte cu ministerul privind modificarile de preturi. (Adrian N. Ionescu)

PROTESTATAR LA COTROCENI
Tot ieri, Basescu a anuntat ca se asociaza boicotului impotriva benzinarilor, programat pentru 1 octombrie. "Sunt de acord, nici eu n-o sa mai cumpar benzina atunci", a spus seful statului. Protestul ii indeamna pe romani sa nu cumpere benzina in prima zi a lui octombrie. "Daca niciunde nu se va vinde benzina, piata va deveni mai atenta. Cu aceasta actiune putem demonstra magnatilor petrolului ca milioane de oameni s-au saturat sa-si goleasca buzunarele", se arata in textul care, iata, a ajuns si in mailul Palatului Cotroceni. (O.S.)

×
Subiecte în articol: observator petrom