x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Prim-procuror, judecat pentru corupţie

Prim-procuror, judecat pentru corupţie

de Violeta Fotache    |    16 Apr 2010   •   00:00



Fostul prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Năsăud, Adriana Veturia Moldovan, a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie - Serviciul Teritorial Cluj pentru că a primit şpagă să-l scape pe un violator.

Adriana Veturia Moldovan va fi judecată pentru comiterea infracţiunilor de trafic de influenţă, în formă continuată, primire de foloase necuvenite şi instigare la fals intelectual. În boza acuzaţilor, lângă omul şcolit să vegheze la respectarea legii va comparea şi unul pregătit să împartă dreptate: judecătorul Petru Rus, de la Judecătoria Năsăud. Acesta este acuzat de fals intelectual. Cele două persoane care au cumpărat influenţa procurorului sunt Vasile Ruşti şi Ioan Scurtu, de asemenea, inculpaţi în dosar.


POD PE GRATIS LÂNGĂ VILA DE VACANŢĂ
Potrivit rechizitoriului DNA Cluj,  în cursul lunilor aprilie- mai anul trecut, procurăriţa a acceptat şi primit de la Ioan Scurtu "edificarea cu titlu gratuit a unui pod în valoare de 30.000 de lei peste pârâul din comuna Şanţ, judeţul Bistriţa Năsăud, lângă complexul turistic Poiana Zânelor, la casa de vacanţă" a procuroarei. În schimb,  procuroarea-inculpată a promis că va interveni pe lângă judecătorul-inculpat Rus Petru, pentru a-l determina să pronunţe o hotărâre judecătorească favorabilă inculpatului Scurtu Ioan într-o cauză civilă în care acesta din urmă avea calitatea de reclamant.


A INTERVENIT PENTRU UN VIOLATOR
În mai-iunie 2009, Adriana Veturia Moldovan "a pretins şi a primit de la inculpatul Ruşti Vasile suma de 2.000 lei pentru ca, prin afirmarea influenţei de care se bucura asupra unor magistraţi de la instanţele şi parchetele din judeţul Bistriţa Năsăud, să intervină la aceştia pentru a obţine o soluţie favorabilă în cauza penală în care fratele inculpatului Ruşti Vasile era cercetat penal în stare de arest preventiv pentru infracţiunea de viol", se arată în comunicatul DNA. Anchetatorii susţin că procuroarea a apelat la acelaşi judecător, la data de 21 mai 2009, pentru a-l determina să redacteze o încheiere într-o cauză penală în care să menţioneze în locul său numele unui alt procuror de şedinţă pentru a ascunde o stare de incompatibilitate a inculpatei în respectiva cauză penală, stare atrasă de faptul că avocat în procesul respectiv era chiar fiul inculpatei. "La data de 25 mai 2009, Rus Petru a redactat încheierea respectivă în sensul solicitării inculpatei Moldovan Adriana Veturia", arată DNA.
Dosarul va fi judecat la Curtea de Apel Cluj.

×
Subiecte în articol: observator