x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Primar condamnat la 7 ani de închisoare şi obligat să restituie mita statului.

Primar condamnat la 7 ani de închisoare şi obligat să restituie mita statului.

de Gabriela Mladin    |    17 Iun 2011   •   11:51

Fostul primar al comunei Sacelu, judetul Gorj, Danut Rentea, a fost condamnat la sapte ani de inchisoare cu executare pentru luare de mita si mai multe fapte de coruptie. Alaturi de el, omul de afaceri gorjean Alexe Mihaila a fost condamnat la aceeasi pedeapsa, in timp ce adjunctul Inspectoratului in Constructii Gorj, Cornel Cimpoeru si alti functionari ai Consiliului Judetean si SAPARD Gorj au primit pedepse de cinci ani inchisoare, intr-un dosar in care frauda adusa bugetului Uniunii Europene este de 175.000 de euro.

Judecatorii Tribunalului Dolj au dispus condamnarea mai multor functionari din Gorj, a unui primar si un om de afaceri, la pedepse intre 4 si 7 ani de inchisoare cu executare intr-un dosar instrumentat de DNA Targu-Jiu. Astfel, fostul primar al comunei Sacelu, Danut Rentea, a fost condamnat pentru luare de mita, si mai multe falsuri sub diverse forme, sapte ani de inchisoare cu executare. Omul de afaceri, Alexe Mihaila, a fost condamnat la sase ani de inchisoare cu executare pentru dare de mita si mai multe falsuri, in timp ce adjunctul sef de la Inspectoratul in Constructii Gorj, Cornel Cimpoeru a primit 5 ani cu executare pentru primire de foloase necuvenite si diverse falsuri.

Mita confiscata!

Aceeasi pedeapsa de cinci ani cu executare a fost data si functionarului din cadrul Consiliului Judetean Gorj, Petre Gherghe si dirigentului de santier, Ilie Daniel Pavel. De asemenea, functionarii din cadrul SAPARD, Vasile Orosz si Liviu Popescu au fost condamnati la patru ani de inchisoare cu executare.

Instanta a mai dispus ca toti cei condamnati sa achite catre SAPARD suma de 600.000 de lei, iar fostului primar i-a confiscate mita de 120.000 de lei incasata de la omul de afaceri.

De asemenea, judecatorii au mai decis sa mentina sechestul pe bunurile inculpatilor.

In 2007, procurorii DNA au dispus trimiterea in judecata a acestora pentru fapte de coruptie. Din probele administrate s-a retinut ca in cursul anului 2004, Primaria Sacelu a beneficiat de fonduri SAPARD in valoare de peste 2,9 milioane lei pentru extinderea si modernizarea retelei de alimentare cu apa din comuna. Anterior licitatiei organizate pentru desemnarea firmei castigatoare, primarul a incasat de la omul de afaceri Alexie Mihaila suma de 120.000 lei pentru a i se atribui lucrarea. Mita a fost primita dupa decontarea primei transe de catre Agentia SAPARD. Astfel, castigator al licitatiei pentru executia lucrarilor a fost desemnat consortiul de firme SC Hiral Exim SRL - SC Edvaur SRL

De asemenea, DNA a mai retinut ca Rentea si Mihaila, ajutati de ceilalti inculpati, au falsificat mai multe inscrisuri, pe care le-au depus la Agentia SAPARD, avand drept consecinta obtinerea in mod ilegal de fonduri europene, iar SC Hiral Exim SRL a incasat pe nedrept contravaloarea unor lucrari neexecutate sau executate necorespunzator.

Inspectorul Cornel Cimpoieru este si el acuzat de primire de foloase necuvenite, trafic de influenta, fals intelectual si complicitate la folosirea sau prezentarea de documente ori declaratii false.

Decizia de condamnare nu este definitiva, ea putand fi atacata cu apel.

×