x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Primăria Capitalei face simulări pentru a stabili preţul subvenţionat la gigacalorie, 167 de lei este o variantă

Primăria Capitalei face simulări pentru a stabili preţul subvenţionat la gigacalorie, 167 de lei este o variantă

08 Iul 2010   •   00:00

Preţul de 167 de lei care ar urma să fie plătit de bucureşteni pentru o gigacalorie este doar o variantă de lucru pentru grupul de analiză din Primăria Municipiului Bucureşti, care lucrează la stabilirea subvenţiei pentru energie termică, rezultatul final urmând să fie anunţat în august-septembrie.



"Preţul de 167 de lei pe gigacalorie (...) este doar una dintre ipotezele de lucru luate în calcul de grupul de analiză constituit la nivelul Primăriei Municipiului Bucureşti. El reprezintă o medie a preţurilor practicate de celelalte şapte municipii din România care deţin sisteme centralizate de distribuire a energiei termice. (...) De aceea, la nivelul municipalităţii a fost constituit un grup de analiză care face simulări în ceea ce priveşte subvenţionarea apei calde şi a agentului termic", se arată într-un comunicat de joi al municipalităţii.

Potrivit documentului citat, simulările sunt încă în desfăşurare, viitorul preţ al gigacaloriei fiind influenţat şi de măsurile de austeritate adoptate la nivel naţional. ,Potrivit PMB, grupul de lucru va face publice calculele finale "cel mai probabil" la sfârşitul lunii august - începutul lunii septembrie. "În ceea ce priveşte o decizie privind beneficiarii acestor subvenţii, determinările sunt în curs, urmărindu-se cu prioritate protejarea categoriilor celor mai defavorizate şi afectate de măsurile de austeritate: pensionari, şomeri, tineri sub 18 ani", mai arată oficialii PMB.

Potrivit PMB, cele şapte municipii din ţară cu sisteme centralizate de distribuire a energiei termice oferă gigacaloria la un preţ începând de la 165 de lei în Oradea şi Cluj, până la 245 de lei la Sibiu. Conform PMB, bucureştenii beneficiază de cel mai scăzut preţ pentru gigacalorie din municipiile ţării, respectiv 119 lei.  PMB precizează că toate simulările sunt făcute la un preţ de vânzare a gigacaloriei de 297,5 lei, cel practicat de ELCEN.  "Cel mai probabil, această valoare va creşte, având în vedere majorarea TVA. Orice modificare a preţului gigacaloriei poate presupune o reevaluare a calculelor", conchid reprezentanţii PMB.

×
Subiecte în articol: observator