x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Primăria din Sfântul Gheorghe îşi face editură. În limba maghiară

Primăria din Sfântul Gheorghe îşi face editură. În limba maghiară

de Agerpres    |    01 Aug 2011   •   15:27

Primaria Sfantu Gheorghe isi va face propria editura de carte, sub egida careia va scoate pentru inceput cateva lucrari in limba maghiara dedicate implinirii a 550 de ani de la prima atestare documentara a localitatii ca asezare urbana.
Editura se va numi "Sepsiszentgyorgy' (denumirea in limba maghiara a municipiului Sfantu Gheorghe - n.r.), iar pentru aceasta s-a primit, conform procedurii, avizul Bibliotecii Nationale.

Primarul municipiului, Antal Arpad, a afirmat luni ca in momentul in care se va lua decizia de a se tipari carti si in limba romana atunci autoritatile locale vor cere avizul pentru inca o editura, care se va numi "Sfantu Gheorghe'.

"Deocamdata nu este in intentia orasului de a edita carti in limba romana, dar cand va fi vom face demersurile necesare. Anul acesta vor fi scoase trei carti in limba maghiara legate de aniversarea de 550 de ani', a declarat Antal Arpad, subliniind pentru evitarea confuziilor ca "o editura nu inseamna o tipografie'. "De ce sa lasam editorii privati sa isi puna sigiliul pe cartile noastre si sa nu o facem chiar noi. Este, la urma-urmei, si o chestiune de prestigiu. Dar sa nu se inteleaga ca avem pe undeva o tipografie si ca pentru unii tiparim, iar pentru altii nu', a spus primarul.

El a mentionat ca s-a optat pentru aceasta varianta si nu pentru o editura bilingva pentru a se evita discutiile legate de denumire, respectiv de primordialitatea numelui in limba romana sau in maghiara.

×