x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Primarii de oraşe resping ordonanţa Guvernului de reducere a cheltuielilor publice

Primarii de oraşe resping ordonanţa Guvernului de reducere a cheltuielilor publice

de Dan Tomozei    |    29 Iun 2010   •   00:00

Preşedintele Asociaţiei Oraşelor din România (AOR), primarul Teodor Dumitru Banciu, a declarat azi că “primarii oraşelor din România nu susţin reducerile prevăzute în proiectul Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului pentru modificarea şi completarea Legii nr. 273/2006 privind finanţele publice locale”.



"Reducerea nivelurilor cotelor defalcate din impozitul pe venit nu se justifică. Prin diminuarea veniturilor bugetelor locale şi cu toate eforturile autorităţilor locale în direcţia reducerii cheltuielilor din bugetele locale există pericolul de blocaj financiar al multor unităţi administrativ-teritoriale şi al neasigurării finanţării unor servicii publice şi acţiuni descentralizate, având în vedere resursele financiare limitate ale unor unităţi administrativ-teritoriale, în special ale comunelor şi oraşelor", a declarat Banciu.

Într-un document lansat azi, AOR arată că prin proiectul Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului pentru modificarea şi completarea Legii nr. 273/2006, privind finanţele publice locale, precum şi pentru adoptarea unor măsuri financiare, iniţiat de Ministerul Administraţiei şi Internelor şi de Ministerul Finanţelor Publice, se prevede reducerea nivelurilor cotelor defalcate din impozitul pe venit care rămân la dispoziţia bugetelor locale de la 82%, cât este în prezent, la 60% în proiect, respectiv: de la 47% la 39% pentru bugetele locale ale comunelor, oraşelor şi municipiilor, de la 13% la 11% pentru bugetul judeţului şi de la 22% la 17% pentru echilibrarea bugetelor locale ale comunelor, oraşelor, municipiilor, judeţelor.

În opinia preşedintelui AOR, reducerea severă a veniturilor bugetelor locale printr-o reglementare de urgenţă şi fără o consultare largă a autorităţilor administraţiei publice locale reprezintă un act cu efecte greu de evaluat pentru însăşi existenţa unor autorităţi ale administraţiei publice locale şi desfăşurarea activităţii socio-economice a colectivităţilor locale prin intrarea unor unităţi administrativ-teritoriale în situaţii de criză financiară şi în insolvenţă.

Tot astăzi, Asociaţia Oraşelor din România a transmis secretarului de stat, Gheorghe Gherghina, un document în care sunt semnalate principalele probleme care vor fi generate de punerea în aplicare a proiectului Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului pentru modificarea şi completarea Legii nr. 273/2006 privind finanţele publice locale.

×
Subiecte în articol: observator