x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Primarii vor eoliene in Delta Dunării

Primarii vor eoliene in Delta Dunării

de Alexandru Nastase    |    24 Oct 2007   •   00:00
Primarii vor eoliene in Delta Dunării
Sursa foto: ARIS MESSINIS/

Primarii localităţilor din Rezervaţia Biosferei Delta Dunării vor eoliene. Deşi acestea sunt deosebit de periculoase pentru biodiversitatea din zonă, edilii susţin că instalaţiile vor ajuta la dezvoltarea economică a regiunii.


Primarii localităţilor din Rezervaţia Biosferei Delta Dunării vor eoliene. Deşi acestea sunt deosebit de periculoase pentru biodiversitatea din zonă, edilii susţin că instalaţiile vor ajuta la dezvoltarea economică a regiunii.


Primarii au venit cu mic, cu mare, la dezbaterea publică organizată la Tulcea, să-şi dea cu părerea despre amplasarea centralelor eoliene. Au venit reprezentanţi ai Ministerului Mediului, ai Consiliului Judeţean Tulcea, ai Agenţiei pentru Protecţia Mediului, ai Parcului Naţional Munţii Măcin... Prezentările primarilor au scos la iveală că economicul primează in defavoarea mediului, iar centralele eoliene reprezintă o mană cerească pentru bugetul oricărei comunităţi locale. Aproape fiecare localitate are "oferte".


EXEMPLE. Consiliul Local al comunei Stejaru, de exemplu, susţine că a incheiat un contract in participaţiune cu o firmă austriacă pentru un parc eolian de aproximativ 22 de turbine. Valoarea investiţiei va fi de 75 de milioane de euro, cu participarea lor pe beneficiul comunei Stejaru cu 800 de euro pe fiecare MW instalat, 0,3% din veniturile realizate pe domeniul privat al comunei, iar pe domeniul privat al cetăţenilor din comună se va percepe o redevenţă de 0,1% din veniturile realizate, şi nu din profit. Situaţie asemănătoare şi in comunele Baia şi Valea Nucarilor. Contractul din Valea Nucarilor prevede 64.000 euro redevenţă pentru teren, plus căte 800 euro pentru fiecare instalaţie, plus 0,02% din valoarea investiţiei. Consiliul Judeţean Tulcea este de părere că balanţa este inclinată prea mult in favoarea protecţiei mediului, fără să se ţină cont de necesitatea de dezvoltare a localităţilor. Dan Hulea, preşedintele Societăţii Ornitologice Romăne, a atras atenţia asupra faptului că "la nivel naţional nu există coerenţă, nici găndire strategică in privinţa capacităţii de dezvoltare pe perioada imediat următoare. De aceea şi mediul de afaceri de aici este cu un pas inaintea Guvernului, de aceea există această sincopă intre protecţia mediului şi investitori".


ŞOC DE LA AGENŢIA DE MEDIU. Şeful Agenţiei regionale pentru Protecţia Mediului a făcut o afirmaţie care a şocat pe toată lumea: "Centralele eoliene nu au un impact semnificativ asupra mediului". Făcănd referire la HG 1213/2007, directorul APM a declarat că legislaţia in vigoare prevede faptul că studiile de impact nu sunt obligatorii in cazul centralelor eoliene şi, mai mult, că acestea pot fi amplasate chiar in ariile protejate. "HG 1213/2007 se referă la evaluarea de impact in momentul in care se doreşte o anumită investiţie pe un anumit amplasament. Are o Anexa 1 in care este obligatorie analiza, iar in Anexa 2 centrala eoliană nici nu este prinsă ca obiectiv cu impact semnificativ asupra mediului, ci doar anumite instalaţii cu care sunt dotate aceste eoliene. Pot fi amplasate inclusiv in arii protejate. Şi, chiar dacă sunt in arii protejate, nu există obligativitatea de efectuare a studiului de impact", a precizat directorul Bectaş.


PROIECTE. In judeţul Tulcea, dar in afara ariilor protejate, au fost amplasate pănă la această oră opt turbine eoliene şi sunt in curs de amplasare incă nouă, iar pentru toate acestea s-a cerut elaborarea studiilor de impact. Mai sunt şi alte cereri, dar nu sunt depuse oficial documentaţii. Au fost discuţii pentru zona Agighiol şi pentru Beştepe.



×
Subiecte în articol: verde! mediului eoliene