x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Primarii vor să construiască!

Primarii vor să construiască!

de Iulia Barbu    |    24 Mar 2009   •   00:00
Primarii vor să construiască!

Ieri, în Sala Brâncuşi a Palatului Parlamentului, reprezentanţi ai ministerelor, autorităţilor locale şi ai societăţii civile au dezbătut două ordonanţe controversate. Vedetele întâlnirii, OUG 27/2008 şi OUG 114/2007 au fost întoarse pe toate părţile şi introduse în criza noastră cea de toate zilele.



Cele două ordonanţe reglementează foarte clar modul în care se va construi de acum înainte în România: fără construcţii pe zonele verzi şi fără derogări de la caracteristicile zonei. Ani de zile am pierdut zeci de hectare de verdeaţă şi am ridicat turnuri lângă clădiri protejate de lege. Bucureştiul a devenit un oraş sufocat de betoane şi nici în ţară lucrurile nu arată mai bine. Acestea fiind datele, dezbaterea de ieri a împărţit rapid adunarea în două tabere: primarii versus societatea civilă şi organizaţiile de mediu. Cei dintâi au cerut amânarea celor două ordonanţe motivând că prevederile lor sunt excesive şi că nu vor face decât să înceteze dezvoltarea oraşelor. Au vorbit despre tensiunile politice şi despre nevoia de "publicitate" a unor partide atunci când au promovat Ordonanţa 114/2007, cea care interzice schimbarea destinaţiei terenurilor. Investiţiile pe vreme de criză au fost călcâiul lui Ahile al dezbaterii, investiţii încetinite în viziunea edililor de buclucaşele ordonanţe. Şerban Sturdza, preşedintele Ordinului Arhitecţilor din România le-a vorbit în schimb despre raţionalizarea în vremuri vitrege şi despre faptul că amânarea ordonanţelor nu va face decât să prelungească boala urbanistică a ţării.

MOFTURILE EDILILOR
Radu Mazăre, primarul Constanţei, a venit la dezbatere cu un grup numeros de susţinători. "Din cauza prevederilor celor două OUG, care sunt de-a dreptul tâmpite, eu nu mai pot să fac parcări, să lărgesc un drum sau să ridic blocurile pentru tineri care trebuie să aibă 20 de etaje. Prevederile acestora au ridicat birocraţia la extrem şi eu nu mai pot da autorizaţii nici pentru mansarde", a precizat Mazăre. Din celălalt colţ al ţării, dar şi al orientărilor politice, edilul Aradului, Ghoerghe Falcă, un puternic opozant al ordonanţelor, a afirmat că se simte ignorat pentru că nu a fost consultat înainte de conceperea acestora. Falcă a precizat că nu primarii sunt de vină pentru proiectele controversate şi că, dată fiind majoritatea parlamentară de care dispun, ar trebui să elaboreze o altă lege la care primarii să fie parteneri egali. "Proiectele le realizează arhitecţii şi nu primarii. Soţia mea e arhitect", a precizat Falcă. Gluma nu a fost însă gustată de audienţă. Ca o pată de culoare în protestul general al edililor, Gheorghe Pătraşcu, arhitectul-şef al Capitalei, a precizat că Ordonanţa 114 are prevederi excesive, dar că ar trebui adoptată cu unele derogări pentru utilităţile publice. În final, după o dezbatere agitată, în care primarul Aradului s-a aprins ardeleneşte la orice remarcă ce îl privea sau nu, au urmat şi pledoariile organizaţiilor de mediu. Aceştia au strâns semnături ce arată cât de dezamăgiţi sunt oamenii de calitatea vieţii. Au vorbit despre numărul mare al celor care mor de cancer din cauza poluării îngrijorătoare. Ong-iştii au cerut primarilor să se gândescă la calitatea vieţii locuitorilor. "În România, un singur oraş are 26 de metri pătraţi de spaţiu verde pe cap de locuitor. Acesta este Botoşaniul. În rest, suntem sub normele Uniunii Europene. 66% dintre cei chestionaţi au declarat că sunt afectaţi de construcţiile pe spaţiile verzi", a precizat Liana Buzea, preşedintele Ecoassist.

×
Subiecte în articol: observator