x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Primele condamnări în Dosarul “Electrica”

Primele condamnări în Dosarul “Electrica”

de Mircea Opris    |    03 Mai 2011   •   14:53

Magistraţii de la Tribunalul Timiş au luat prima decizie în unul dintre cele mai mari dosare de corupţie din Banat. După şase ani de procese, foştii directori ai Electrica-Banat şi ai Servicii Energetice Electrice Banat au fost condamnaţila pedepse cuprinse între 6 şi 8 ani de închisoare pentru luare de mită, abuz şi instigare la abuz în serviciu, spălare de bani şi fals intelectual. În schimb, fostul director general al SC Electrica SA Bucureşti a fost achitat.

Milea Livius Ioan, fost director general al SC Electrica SA Banat, a fost condamnat la 7 ani de închisoare pentru luare de mită, spălare de bani şi abuz în serviciu. Erimescu Gheorghe, fost director comercial al SISEE Banat, a primit 6 ani de închisoare pentru abuz în serviciu şi fals intelectual. Aşa arată sentinţa dată de magistraţii de la Tribunalul Timiş în cel mai mare dosar de corupţie din Banat, la şase ani de la startul anchetei procurorilor DNA. Pe lângă cei doi, Milea Livius Ioan, fost director general al SC Electrica SA Banat, a fost condamnat la 7 ani de închisoare pentru luare de mită, spălare de bani şi abuz în serviciu.

Cea mai grea pedeapsă, 10 ani, a primit-o Croitoru Vasile, un om de afaceri care a orchestrat întreaga escrocherie. El i-a convins pe managerii societăţii de electricitate săcumpere echipamente electrice contrafăcute în valoare de 2.100.000 de lei. Totul, bineînţeles, în schimbul unor sume de bani şi maşini de lux în valoare de 500.000 de lei. Produsele erau de provenienţă chinezească, preţurile de achiziţie erau supraevaluate, iar la cumpărarea lor a fost încălcată legea achiziţiilor publice.

În acelaşi dosar, pe lângă cei trei manageri a fost anchetat şi Boghiu Silviu Lucian, fostul director general al SC Electrica SA Bucureşti. Acesta a fost însă achitat de către judecătorii timişeni, pentru infracţiunile de asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, luare de mită, spălare de bani, delapidare, fals în înscrisuri, fals intelectual la legea contabilităţii şi instigare la abuz în serviciu. Crudu Iulia Anca şi Boc Sorin, angajaţi ai SC Electrica SA Banat, au fost condamnaţi la 6 ani de închisoare pentru complicitate la abuz în serviciu, fals intelectual şi fals intelectual în formă continuată.

În dosarul de corupţie au mai fost condamnaţi şi Stoica Costică Kaiser, Călin Vasile, Spiridon Ioan, Căpitanu Gigel, Dumitru Gheorghe, Soroiu Emanuel, Neacşu Petre, Staicu Ioan Daniel, Spărchez Sorin Marius, Pintilie Ionel şi Feraru Dănuţ. Toţi au primit pedepse cuprinse între 2 şi 7 ani pentru asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, dare de mită, abuz în serviciu, fals în înscrisuri sub semnătură privată, evaziune fiscală, spălare de bani, cumpărarea de influenţă şi favorizarea infractorului. şerban Cornelia a fost scoasă de sub urmărirea penală pentru că a decedat între timp, Soroiu Emanuel a primit pedeapsă cu suspendare, iar Budăcan Victor a scăpat de condamnare pentru căfapta de fals în înscrisuri sub semnătură privată şi instigare la mărturie mincinoasă s-a prescris. Pe lângă pedeapsa cu închisoarea, inculpaţii au fost condamnaţi să plăteascădaune materiale în valoare de 861.279 lei pentru Electrica Servicii şi 78.762 lei pentru SC Electrica SA Banat. Mai mult, ei mai au de achitat şi 816.227 lei la ANAF Bucureşti şi 15.000 de lei cheltuieli de judecată.

"Hotărârea nu este definitivă, ea poate fi atacată în termen de 10 zile de la comunicare. Apelul va fi judecat de magistraţii de la Curtea de Apel Timişoara. Părţile din dosar pot face însă recurs după aceea la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Tribunalului Timiş, Lavinia Biriş.

×