x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Principalele evenimente din Justitie - Nastase si Patriciu, la concurenta

Principalele evenimente din Justitie - Nastase si Patriciu, la concurenta

de Miruna Pasa Petru    |    Violeta Fotache    |    20 Feb 2006   •   00:00
Principalele evenimente din Justitie - Nastase si Patriciu, la concurenta

Justitia continua sa fie un "calcai al lui Ahile" in procesul de integrare a Romaniei la Uniunea Europeana. Jurnalul National propune cititorilor o retrospectiva a principalelor evenimente din "saptamana judiciara" care tocmai s-a incheiat. Adrian Nastase si Dinu Patriciu sunt figurile care au concurat pentru rolul principal in dosarele penale ale justitiei din ultimele sapte zile. Primul, acuzat de coruptie, a capatat statutul de invinuit oficial si a aflat care ii sunt colegii de dosar. Al doilea s-a aflat, pentru a doua oara in decurs de noua luni, la un pas de arestare. Alaturi de alti doi "parteneri de dosar", Dinu Patriciu este acuzat, mai nou, si de crima organizata. In jurul protagonistilor din dosarele penale "Zambaccian" si "Rompetrol" se cam strange latul.

NASTASE. In cazul Zambaccian s-au bifat trei momente esentiale. Luni, 13 februarie, adversarii DNA si Adrian Nastase au inscris aparent fiecare cate un punct. Presedintele Camerei Deputatilor a facut rost de o blocare a procurorilor care vor sa-i scotoceasca doua case. Cum? Primo: prin supunerea cererii ministrului Justitiei analizei Biroului Permanent al Camerei Deputatilor. Secundo: obtinerea unui vot de respingere a acesteia, cu un scor de sase la patru, din care doua puncte apartin lui Nastase si lui Miron Mitrea. Nici unul dintre ei nu s-a abtinut de la vot, desi ambii au calitatea de invinuit in afacerea "Zambaccian". De altfel, votul dat se pare ca i-a adus lui Miron Mitrea recunoastere publica a cercetarii sale, imediat dupa decizia Biroului Permanent. Miercuri, ministrul Macovei nu s-a lasat si a continuat, ca la ping-pong, razboiul perchezitiilor. El a reiterat cererea, iar Nastase si-a mentinut si el pozitia privind asa-zisa competenta a Biroului Permanent, si nu a Comisiei Juridice. Lucru care a adus pe capul lui Nastase o plangere penala pentru abuz in serviciu, taman joi, cand fostul premier a avut o zi neagra.

PATRICIU. Pentru presedintele Rompetrol SA, Dinu Patriciu, lucrurile s-au complicat dupa ce Paul Miclaus, vicepresedintele CNVM, a devenit marti invinuit oficial in acelasi dosar, una dintre infractiuni fiind cea de aderare la un grup de crima organizata. Joi, dupa cinci ore de contre cu procurorii, Patriciu a aflat ca acestia vor cere arestarea lui direct la instanta. El si partenerii sai americani, Colin Hart si Phil Stephenson, sunt acuzati ca ar fi constituit un grup de crima organizata si ar fi pagubit bugetul de stat. Cei trei au scapat deocamdata de arestare, pentru ca instanta a amanat judecarea cererii pentru indeplinirea unor proceduri de citare.

CAZUL ZAMBACCIAN
Fostul premier a fost nevoit sa faca joi o "vizita" care l-a indispus vizibil. El s-a prezentat la DNA, unde si-a aflat oficial acuzatiile de coruptie: primire de foloase necuvenite si luare de mita. Potrivit procurorilor, ar fi vorba despre mai multe bunuri primite ca "spaga" de Adrian Nastase. Unele importate din China, in valoare de 100.000 de dolari, si deja celebrele geamuri termopan de la imobi- lele din Strada Zambaccian si Cornu, in valoare de 1.200.000 RON. Dupa ce a stat o ora fata in fata cu anchetatorii sai, liderul PSD a sustinut ca acuzatiile ce i se aduc sunt vagi si fara sorti de izbanda. Dar mai ales sunt hartuiri politice. DNA nu s-a lasat mai prejos si a dat publicitatii numele unui alt invinuit din dosar: fostul consul general al Romaniei la Hong Kong, acuzat de complicitate la fals in inscrisuri sub semnatura privata si complicitate la folosirea, in fata autoritatilor vamale, a unor documente falsificate. Surse judiciare ne-au precizat ca prin aceste fapte Ioan Paun l-ar fi ajutat pe Adrian Nastase sa introduca ilegal in tara bunurile din China. Nici mostenirea de la matusa Tamara nu i-a fost prielnica joi fostului premier. Comisia pentru Verificarea Averilor a anuntat ca, potrivit legii, trebuie sa cerceteze intreaga avere a familiei Nastase, nu doar milionul de euro de la matusa, dus voluntar la control. Asa ca, in fata situatiei de a le fi verificata intreaga avere, Dana si Adrian Nastase au cerut, prin vocea avocatului, un nou termen pana la care sa "analizeze cadrul juridic" al propriei cereri.

CAZUL ROMPETROL
In timpul celei de-a 19-a audieri in dosarul Rompetrol, omul de afaceri Dinu Patriciu a aflat ca procurorii considera necesara arestarea lui preventiva. Informatia-bomba a declansat imediat un adevarat tavalug de reactii. De-o parte, omul de afaceri si avocatii sai au acuzat o incalcare flagranta a dreptului la aparare, de cealalta, Parchetul General a trimis instantei propunerea de incarcerare a lui Patriciu, pe motiv ca acesta ar fi implicat in crima organizata si ca lasarea sa in libertate ar putea duce la obstructionarea anchetei. Joi seara, dupa un lung razboi al nervilor, intregul "spectacol" s-a mutat la Tribunalul Bucuresti. Citat de urgenta prin agentul procedural al instantei, Dinu Patriciu s-a prezentat in fata judecatorului care urma sa decida soarta sa si a partenerilor sai straini Colin Hart si Philip Stephenson, propusi si ei pentru arestare. Nu inainte insa de a declara presei ca este total nevinovat si ca felul in care este anchetat reprezinta un "imens abuz". Singurul nume pe care l-a rostit omul de afaceri a fost cel al presedintelui Traian Basescu, pe care l-a acuzat ca "este autorul isteriei de un an, nu mai face diferenta intre vinovati si nevinovati". Dupa nici jumatate de ora, Patriciu a iesit din sediul instantei la fel de liber precum intrase. Amanarea discutarii propunerilor de arestare s-a dispus pentru citarea celor doi cetateni straini si pentru ca presedintele Rompetrol sa-si poata lua apararea. Procurorii au "replicat" vineri, anuntand ca vor cere judecarea cererii de arestare in termen de urgenta, si nu peste doua saptamani, asa cum fixase initial instanta.

JURNALISTI CERCETATI CA AU AFLAT SECRETE MILITARE
Pe langa cele doua "vedete" care au atras atat de mult atentia mass-media, merita totusi sa mai amintim si un al treilea caz, poate la fel de important. Este vorba despre dosarul privind scurgerea de informatii militare strict secrete, privind situatia trupelor romanesti din Afganistan si Irak, catre doua cotidiane centrale. Astfel, dupa ce marti a fost arestat un subofiter din Focsani, pe numele lui Ionel Popa, joi anchetatorii au "saltat" un jurnalist. Marian Garleanu (foto), corespondentul de Vrancea al cotidianului Romania Libera, a fost mai intai retinut si perchezitionat, apoi, vineri, arestat pentru detinerea si transmiterea secretelor MApN. Sambata el a fost insa eliberat de Inalta Curte de Casatie si Justitie, in timp ce la Parchetul General dadeau declaratii de martor Petre Mihai Bacanu si Doru Dragomir de la cotidianul Ziua. In aceeasi zi, un alt ziarist vrancean era perchezitionat la domiciliu, de unde procurorii i-au ridicat "suportul informatic". Casa lui Sebastian Oancea a fost scotocita pentru ca "din ancheta au rezultat probe ca jurnalistul a intrat la un moment dat in posesia informatiilor secrete". Oancea va fi audiat si el in cursul acestei saptamani.
×
Subiecte în articol: observator nastase patriciu dinu patriciu