x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Prinde orbul, ia-i pământul!

Prinde orbul, ia-i pământul!

de Diana Scarlat    |    04 Mar 2008   •   00:00
Prinde orbul, ia-i pământul!

Pe terenul de sport al Şcolii de Nevăzători “Regina Elisabeta” din Sectorul 2 al Capitalei se construieşte un frumos hotel şi o “Casă a ambasadorilor”. Nimeni nu a văzut nimic până când orbii s-au trezit cu utilajele şi cu muncitorii în curtea lor.

RETROCEDARE - Şcaola de nevăzători lăsată fără teren


Pe terenul de sport al Şcolii de Nevăzători “Regina Elisabeta” din Sectorul 2 al Capitalei se construieşte un frumos hotel şi o “Casă a ambasadorilor”. Nimeni nu a văzut nimic până când orbii s-au trezit cu utilajele şi cu muncitorii în curtea lor.

Gardul Centrului Şcolar pentru Nevăzători “Regina Elisabeta” a fost spart săptămâna trecută de o firmă de construcţii, care s-a apucat să facă fundaţia unui hotel. Directoarea centrului, Liliana Croi­toru, a anunţat imediat autorităţile şi a încercat să se opună. Dar fără nici o şansă, pentru că există un alt proprietar al terenului de fotbal al şcolii. Altul decât instituţia de învăţământ în curtea căreia se află. 

 

ENIGMELE RETROCE­Då­RII. Terenul se află fix lângă Stadionul Lia Manoliu, zonă la mare căutare pe piaţa imobiliară, un metru patrat de pământ fiind cotat la circa 2.000 de euro. Cătălin Deaconescu, prefectul municipiului Bucureşti (care nu era în funcţie la data la care s-au semnat actele), spune că retrocedarea terenului s-a făcut la 25.07.2007 familiei Tonola (celebră deja pentru terenurile din Parcul Circului – n.r.) în compensare, în baza Legii 18/1991. Acest lucru a fost posibil în baza referatului de specialitate întocmit de Pri­mă­ria Sectorului 2, conform căruia spaţiul respectiv ar fi “teren viran, cu vegetaţie crescută haotic, pe care locuitorii din zonă îl folosesc din când în când ca teren de fotbal”, declară prefectul. De fapt era vorba despre terenul de sport al nevăzătorilor de la şcoala specială “Regina Elisabeta”. Mai mult, Asociaţia Nevăzătorilor, care funcţionează în aceeaşi curte, respectiv str. Vatra Luminoasă nr. 108, ştia că are în folosinţă gratuită o suprafaţă de 7.200 de metri pătraţi, incluzând terenul de sport. Pe acest spaţiu, obţinut de la Consiliul Local al Sectorului 2 în iunie 2005, urma ridicarea unui sediu al asociaţiei, uti­lat pentru a veni în sprijinul persoanelor cu această dizabilitate. Acum au aflat că de fapt mai au doar 2.461 de metri pătraţi, restul su­pra­feţei schimbându-şi proprietarul.

 

CU OCHII ÎNCHIŞI. Despre schim­bare nu a ştiut nici conduce­rea şcolii, nici Inspectoratul Şcolar în sub­ordinea căruia se află ins­ti­tu­ţia, nici ministrul Învă­ţă­mân­tului, care tre­buia să-şi dea acordul pentru schimbarea destinaţiei acelei suprafeţe destinate educaţiei. Muncitorii au intrat pur şi simplu pe teren, au desfiinţat gardul şcolii şi s-au apucat de treabă săptămâna trecută, iar vineri, la apariţia câtorva jurnalişti, au fugit din faţa camerelor de filmat şi de fotografiat. Prefectul spune că se va cerceta cazul, dar în acest moment soluţia se poate da numai în instanţă. Supărat este şi Marian Banu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar al Munici­piului Bucureşti. “Inspectoratul nu a fost anunţat decât la 28 ianuarie despre înstrăinarea terenului. Considerăm că ar fi bine să se rezolve problema în interesul copiilor şi al educaţiei. Eu am primit o notă la 28 ianuarie 2008, am informat imediat Ministerul Educaţiei şi Prefectura, urmând acum să aşteptăm actele acestui teren. Era normal să fim anunţaţi de aceste puneri în po­sesie”, a spus ieri Marian Banu, în cadrul conferinţei de presă pe aceeaşi temă, organizate de Asociaţia Ne­vă­ză­torilor din România. Radu Sergiu Ruba, preşedintele asociaţiei, cere sprijinul autorităţilor pentru recuperarea terenului donat orbilor chiar de regina al cărei nume îl poartă, dar naţionalizat ulterior şi ajuns acum în posesia altcuiva.

 

 

×
Subiecte în articol: observator