x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Prinţi şi bogătaşi înconjoară lumea pentru a vorbi despre HIV

Prinţi şi bogătaşi înconjoară lumea pentru a vorbi despre HIV

de Ionela Gavriliu    |    11 Iul 2011   •   21:00
Prinţi şi bogătaşi înconjoară lumea pentru a vorbi despre HIV

Un print german si-a lasat viata de lux si confort si a pornit intr-o ca­la­to­­rie de 100 de zile pe sapte continente. Impreuna cu o echipa de 12 oa­meni vrea sa 'miste lumea' si sa sparga tacerea asupra unui subiect stigmatizant: HIV/SIDA. 'Suntem oameni bogati si simtim ca trebuie sa dam ceva inapoi lumii. Uneori nu stim cand e luni, cand e marti. Dar stim ca trebuie sa mergem inainte. Nu cred ca am stat trei zile in vreo tara', spune printul York de Schaumburg-Lippe, care nu mai seamana deloc cu pozele in care-si prezinta ceasurile exclusiviste pe care le produce.

Nebarbieriti, obositi, bronzati si cu parul incalcit si cu masinile pra­fui­te de pe alte continente. Asa a ajuns duminica in Bucuresti echipa condu­sa de Joachim Franz, un om care a avut puterea sa-si schimbe desti­nul intr-o clipa si care si-a pus pasiu­nea pentru sporturi extreme in slujba luptei impotriva SIDA. La 30 de ani, barbatul grasut din Saxonia Inferioara, cu o slujba calduta si familie, a decis ca destinul lui trebuie sa se schimbe. S-a apucat de sport, a tra­ver­sat Sahara cu bicicleta si timp de 20 de ani a intreprins numeroase ac­ti­uni pentru a trage un semnal de alar­ma in ajutorul celor infectati cu HIV.

Planurile calatoriei de 65.000 de kilometri li s-au parut organizatorilor si sponsorilor extrem de am­bi­ti­oa­se. Dar nu imposibile atunci cand exista un ideal si multi bani. Calatorii au mers cu jeep-urile uriase, echipate cu corturi, cu avionul, cu vaporul. To­tul e minutios organizat de o echi­pa de patru femei care au cartierul ge­neral in Germania. 'In aceasta eta­pa ne facem contacte. Organizam intalniri cu ONG-urile specializate pe HIV din tarile respective, cu auto­ri­ta­tile. Cand ne vom intoarce, timp de doi ani, vom face filmulete, vom or­ganiza evenimente sa aratam ce am vazut in lume pentru a strange fon­duri. Si, cu acesti bani, vom fi­nan­ta proiectele viabile ale celor care vor sa lupte cu aceasta maladie', explica Joachim. 'SIDA e un stigmat, in unele tari e considerata inca boala homosexualilor si a drogatilor.

Uneori n-am putut sa le vorbim oamenilor despre asta, pentru ca autoritatile nu ne-au dat voie', explica barbatul experienta din China, de exemplu. Au vrut sa ajun­ga si in Siria, dar situatia tensi­o­na­ta nu le-a permis. Apoi, au oco­lit Georgia si asa au ajuns in Romania. In traseul lor, in cele doua saptamani ramase, urmeaza Ucraina, Polonia, Rusia si Australia. Dupa care, acasa, Frankfurt. Pentru a fi in grafic, bar­ba­tii conduc si cate 18 ore pe zi. Sunt zile in care dorm in masina, mananca in masina. Au cu ei specialisti, me­ca­­nic, fotograf, translator, medic. Oa­meni buni la toate. Dincolo de spe­cia­li­zarile acestea sunt oameni de afa­ceri care fac Pamantul sa se in­var­ta. Asa cum e, de exemplu, Jorg Berg, re­pre­zen­tant EON. 'Aveti compania de energie electrica EON in Ro­mania, nu? E, EON Romania sunt eu', spu­ne zambind. Printul de Schau­mburg-Lippe, dintr-o influenta familie germana, spune ca s-a alaturat echipei pentru ca stie ca poate face ceva concret pentru a educa oamenii despre HIV si pentru a-i ajuta pe cei infectati sa duca o viata normala. In plus, ca­latoria i-a deschis si apetitul pentru aventura si printul viseaza la o expeditie cu submarinul cat de curand.

Nici Joachim, liderul expeditiei, nu vrea sa se opreasca o data ce va incheia aceasta calatorie fabuloasa. A primit cadou de ziua lui o bucatica de pe Luna si se gandeste ca in cativa ani sa-si viziteze proprietatea. Mai multe informatii despre calatorie puteti gasi pe www.waae.de.

×
Subiecte în articol: observator