Un print german si-a lasat viata de lux si confort si a pornit intr-o calatorie de 100 de zile pe sapte continente. Impreuna cu o echipa de 12 oameni vrea sa 'miste lumea' si sa sparga tacerea asupra unui subiect stigmatizant: HIV/SIDA. 'Suntem oameni bogati si simtim ca trebuie sa dam ceva inapoi lumii. Uneori nu stim cand e luni, cand e marti. Dar stim ca trebuie sa mergem inainte. Nu cred ca am stat trei zile in vreo tara', spune printul York de Schaumburg-Lippe, care nu mai seamana deloc cu pozele in care-si prezinta ceasurile exclusiviste pe care le produce.
Nebarbieriti, obositi, bronzati si cu parul incalcit si cu masinile prafuite de pe alte continente. Asa a ajuns duminica in Bucuresti echipa condusa de Joachim Franz, un om care a avut puterea sa-si schimbe destinul intr-o clipa si care si-a pus pasiunea pentru sporturi extreme in slujba luptei impotriva SIDA. La 30 de ani, barbatul grasut din Saxonia Inferioara, cu o slujba calduta si familie, a decis ca destinul lui trebuie sa se schimbe. S-a apucat de sport, a traversat Sahara cu bicicleta si timp de 20 de ani a intreprins numeroase actiuni pentru a trage un semnal de alarma in ajutorul celor infectati cu HIV.
Planurile calatoriei de 65.000 de kilometri li s-au parut organizatorilor si sponsorilor extrem de ambitioase. Dar nu imposibile atunci cand exista un ideal si multi bani. Calatorii au mers cu jeep-urile uriase, echipate cu corturi, cu avionul, cu vaporul. Totul e minutios organizat de o echipa de patru femei care au cartierul general in Germania. 'In aceasta etapa ne facem contacte. Organizam intalniri cu ONG-urile specializate pe HIV din tarile respective, cu autoritatile. Cand ne vom intoarce, timp de doi ani, vom face filmulete, vom organiza evenimente sa aratam ce am vazut in lume pentru a strange fonduri. Si, cu acesti bani, vom finanta proiectele viabile ale celor care vor sa lupte cu aceasta maladie', explica Joachim. 'SIDA e un stigmat, in unele tari e considerata inca boala homosexualilor si a drogatilor.
Uneori n-am putut sa le vorbim oamenilor despre asta, pentru ca autoritatile nu ne-au dat voie', explica barbatul experienta din China, de exemplu. Au vrut sa ajunga si in Siria, dar situatia tensionata nu le-a permis. Apoi, au ocolit Georgia si asa au ajuns in Romania. In traseul lor, in cele doua saptamani ramase, urmeaza Ucraina, Polonia, Rusia si Australia. Dupa care, acasa, Frankfurt. Pentru a fi in grafic, barbatii conduc si cate 18 ore pe zi. Sunt zile in care dorm in masina, mananca in masina. Au cu ei specialisti, mecanic, fotograf, translator, medic. Oameni buni la toate. Dincolo de specializarile acestea sunt oameni de afaceri care fac Pamantul sa se invarta. Asa cum e, de exemplu, Jorg Berg, reprezentant EON. 'Aveti compania de energie electrica EON in Romania, nu? E, EON Romania sunt eu', spune zambind. Printul de Schaumburg-Lippe, dintr-o influenta familie germana, spune ca s-a alaturat echipei pentru ca stie ca poate face ceva concret pentru a educa oamenii despre HIV si pentru a-i ajuta pe cei infectati sa duca o viata normala. In plus, calatoria i-a deschis si apetitul pentru aventura si printul viseaza la o expeditie cu submarinul cat de curand.
Nici Joachim, liderul expeditiei, nu vrea sa se opreasca o data ce va incheia aceasta calatorie fabuloasa. A primit cadou de ziua lui o bucatica de pe Luna si se gandeste ca in cativa ani sa-si viziteze proprietatea. Mai multe informatii despre calatorie puteti gasi pe www.waae.de.