x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Procese - Bugetari discriminaţi

Procese - Bugetari discriminaţi

de Nicoleta Craciun    |    12 Apr 2008   •   00:00
Procese - Bugetari discriminaţi

Printre visurile spulberate ale cadrelor didactice se numără şi salariul minim brut de 880 de lei. Salariul prevăzut prin lege în Contractul Colectiv de Muncă unic la nivel naţional pentru anii 2007-2010. În articolul 40 se spune că toţi angajaţii cu studii superioare beneficiază de un salariu minim brut de 880 de lei!

Printre visurile spulberate ale cadrelor didactice se numără şi salariul minim brut de 880 de lei. Salariul prevăzut prin lege în Contractul Colectiv de Muncă unic la nivel naţional pentru anii 2007-2010. În articolul 40 se spune că toţi angajaţii cu studii superioare beneficiază de un salariu minim brut de 880 de lei! Însă legea nu-i lege pentru toată lumea. Ea, legea, poate fi interpretată în funcţie de context: profesorii nu se pot încadra în această prevedere, deşi sînt tot bugetari. Ei au alt statut. Iar salariile lor sînt stabilite prin legi speciale, care îi discriminează. “Sîntem bugetari sau nu sîntem? Şi dacă nu sîntem, ce sîntem?” Aceasta este întrebarea profesorilor care sînt încadraţi ca bugetari, dar plătiţi altfel decît prevede legea lor. Sau poate nu e nevoie de studii superioare pentru a ajunge profesor...

 

 

PROTEST ÎN INSTANŢĂ. Sindicatele din învăţămînt din toată ţara au tot încercat să-şi apere drepturile prin tribunale, dar nu au şanse de izbîndă. Chiar dacă se recunoaşte discriminarea. Este şi cazul Sindicatului Învăţămîntului din Giurgiu afiliat la Federaţia Educaţiei Naţionale (FEN) şi reprezentat de Mircea Florescu. Acesta a dat în judecată Inspectoratul Şcolar al Judeţului Giurgiu, Consiliul Judeţean Giurgiu, Consiliul Local Giurgiu, Liceul “Ion Maiorescu” şi Ministerul Educaţiei şi Cercetării. “Noi am cerut în instanţă să ni se respecte dreptul la salarizare conform Contractului Colectiv de Muncă unic la nivel naţional 2007-2010, dar instanţa ne-a respins acest drept cu motivaţia că noi sîntem angajaţi pe baza unui altfel de contract. Însă am mers mai departe şi am înaintat recursul la Curtea de Apel, unde vom prezenta actul prin care Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării ne dă dreptate în privinţa drepturilor noastre”, explică sindicalistul din Giurgiu.

 

 

CATEGORIE DEFAVORIZATĂ. Acestea nu sînt singurele probleme ale profesorilor din judeţul Giurgiu, conform celor spuse de liderul sindical Mircea Florescu. Reglarea de conturi între consilierii locali şi primar se răsfrînge şi asupra profesorilor, care sînt nevoiţi să găsească alte resurse de trai zilnic. “Sînt cadre didactice care fac naveta pentru a ajunge la şcoală, iar acestea nu au primit de patru luni suma necesară decontării navetei”, mai explică Mircea Florescu. Prin urmare, profesorii, categorie oricum defavorizată, nu sînt plătiţi în unele cazuri nici măcar cu salariul mizer prevăzut de legea specială pentru ei. Alte nemulţumiri sînt neacordarea tichetelor cadou, conform Legii 193/2006, nepermiterea calculării primelor de vacanţă restante şi nerespectarea Protecţiei Muncii de către Primării.

 

 

 

Ies în stradă

 

 

În urma scandalului tichetelor cadou, de săptămîna aceasta, profesorii gălăţeni vor protesta în stradă, pentru a cere acordarea lor. Aproximativ 2.000 de cadre didactice au anunţat că vor participa la un miting de protest. Acţiunea a fost programată de Sindicatul Învăţămîntului Preuniversitar (SIP) din Galaţi pentru marţi, ora 11:00. Profesorii se vor aduna în centrul oraşului, pe platoul din faţa Casei de Cultură a Sindicatelor. Şi cadrele didactice din alte oraşe ale ţării au ameninţat cu greve şi cu proteste.

×
Subiecte în articol: scoala sînt