x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Procurorii DIICOT au destructurat o grupare specializată în tăieri ilegale de păduri

Procurorii DIICOT au destructurat o grupare specializată în tăieri ilegale de păduri

18 Sep 2015   •   16:44
Procurorii DIICOT au destructurat o grupare specializată în tăieri ilegale de păduri
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Procurorii DIICOT din Neamţ, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară, au efectuat 32 de percheziţii domiciliare pe raza judeţelor Neamţ, Bacău şi Argeş, în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unei grupări infracţionale specializate în tăieri ilegale de arbori pe mari suprafeţe.

Potrivit unui comunicat al DIICOT, cinci persoane au fost reţinute în acest caz pentru 24 de ore, respectiv Iulian Panţîr, Adrian Panţîr, Emil Moldovan, Peter Alexandru Asztaloş şi Ioan Marcu.

Aceştia vor fi prezentaţi Tribunalului Neamţ cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile, ei fiind acuzaţi de săvârşirea infracţiunilor de constituire şi aderare la un grup infracţional organizat, evaziune fiscală, tăiere de arbori fără drept şi abuz în serviciu.

Procurorii susţin că, în perioada 2010-2015, membrii grupării au procedat în mod sistematic, în cadrul parcelelor pe care le-au exploatat în baza autorizaţiilor emise de către Direcţia Silvică Neamţ, la tăierea ilicită a unui număr mai mare de arbori decât cel marcat, iar ulterior au transportat masa lemnoasă rezultată fără documente de însoţire, în baza unor avize false sau anulate ulterior, precum şi la comercializarea materialului lemnos obţinut.

Modalitatea specifică în care acţionau membrii grupării era aceea de a participa în mod frecvent la licitaţiile de atribuire a exploatărilor de masă lemnoasă de pe raza judeţului Neamţ şi de a oferi preţuri foarte mari, scopul fiind acela de a-şi asigura în acest mod accesul în mod legal pe parcelele forestiere respective.

Ulterior, membrii grupării procedau atât la exploatarea materialului lemnos marcat în mod legal, cât şi la tăierea unui număr important de arbori nemarcaţi, prejudiciile produse fondului forestier naţional în această modalitate fiind considerabile.

Ulterior, persoanele cercetate transportau materialului lemnos exploatat ilicit la diverşi beneficiari, unele transporturi fiind efectuate cu avize de însoţire a materialului lemnos completate în mod fals sau care erau anulate ulterior la destinaţie, iar alte transporturi erau efectuate fără întocmirea vreunui document de însoţire.

Pentru a justifica provenienţa materialului lemnos tăiat ilicit ori achiziţionat de la persoane care au exploatat-o ilicit, membrii grupării au înregistrat în contabilitate documente fictive, emise de către societăţi intermediare sau de societăţi de tip fantomă.

Prejudiciul cauzat bugetului de stat este de aproximativ 2.300.000 de lei.

Cu ocazia percheziţiilor efectuate în cauză au fost ridicate sumele de 64.000 de euro, 50.000 de lei, 1.200 de dolari, 200 de lire sterline precum şi importante cantităţi de material lemnos de provenienţa ilicită.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale şi Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă.

Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul ofiţerilor de poliţie din cadrul Brigăzilor de Combatere a Criminalităţii Organizate Bacău, Galaţi, Suceava şi Piteşti, precum şi cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie.

×
Subiecte în articol: taieri ilegale de paduri diicot