x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Profesorii solicita demisia ministrului

Profesorii solicita demisia ministrului

de Magda Colgiu    |    13 Sep 2005   •   00:00
Profesorii solicita demisia ministrului

Anul scolar a debutat cu o noua greva a profesorilor. Mai mult de 800 de sindicalisti din invatamant din Bucuresti si din tara au cerut salarii mai mari, un dialog social real, dar si demisia ministrului Mircea Miclea. Revendicarile au fost auzite la protestul organizat chiar in fata sediului Ministerului Educatiei si Cercetarii.

Actiunea a fost organizata de Federatia Sindicatelor din Invatamant "Spiru Haret", dar s-au solidarizat si Federatia Educatiei Nationale (FEN) si Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI).

DOLEANTE. Una dintre principalele revendicari ale sindicalistilor din Educatie se refera la alocarea catre invatamant a 6% din PIB de la 1 ianuarie 2006 si 7% din 2007. Protestatarii au cerut si demisia ministrului Educatiei si Cercetarii, Mircea Miclea, pe care il considera a fi unul dintre cei vinovati de criza invatamantului. "Noi solicitam o noua lege a salarizarii pentru sectorul bugetar, care sa duca la dublarea salariilor din ianuarie 2007 si, de asemenea, sa se revina la fondul de premiere luat abuziv de Guvern", a declarat Maria Becic, lider al filialei Bucuresti a FSLI. La randul lui, Catalin Croitoru, presedintele FEN, spune ca 5 octombrie - Ziua Mondiala a Educatiei - va fi "sarbatorita" prin mitinguri de protest in Bucuresti si in toata tara, ajungandu-se apoi la incetarea spontana a activitatii si la o greva generala, in cazul in care autoritatile nu vor onora cererile cadrelor didactice. Promisiuni. Liderii sindicali din invatamant au primit promisiuni din partea reprezentantilor Ministerului Educatiei si Cercetarii (MEdC) privind solutionarea revendicarilor lor, in primul rand salariale, despre care reprezentantii ministerului - acuzati de lipsa de dialog - sustin insa ca au aflat din presa.

Sindicalistii au spus ca vor recurge la toate formele de protest pana vor obtine eliminarea descentralizarii, elaborarea legii salariilor si un dialog real cu ministerul. Pana la 5 octombrie, data la care sunt programate alte mitinguri in Bucuresti si in tara, sindicalistii vor imparti formulare pentru referendum intregului personal didactic. Discutiile urmeaza sa fie reluate in urmatoarele zile, in prezenta ministrului Mircea Miclea.

PAREREA MINISTRULUI. Mircea Miclea, ministrul Educatiei si Cercetarii, a declarat ieri, la Foeni - Timis, unde a participat la deschiderea anului scolar, ca este adeptul cresterii salariale diferentiate in invatamant, si nu al celei globale. Miclea a mai spus ca doreste ca din bugetul pe anul 2006, Educatiei sa ii revina 5% din PIB, fata de 3,81% din PIB in acest an.

"Sper sa atingem 5% din bugetul anului viitor. Nu sunt adeptul cresterii salariale globale. In anul acesta au fost 193 de scoli cu promovabilitate zero la testele nationale. Ce sa facem? Sa dublam salariile acestor oameni? Nu cred ca este corect", a precizat ministrul Educatiei.

CERINTA


"Noi solicitam o noua lege a salarizarii pentru sectorul bugetar, care sa duca la dublarea salariilor din ianuarie 2007"
Maria Becic, lider al filialei Bucuresti a FSLI

AMENINTARI UNIVERSITARE
Si in invatamantul universitar sunt probleme. Sindicatele grupate in Federatia Alma Mater ameninta ca vor marca deschiderea anului universitar prin actiuni de protest. Profesorii universitari sunt suparati ca Ministerul Educatiei nu respecta hotararea de Guvern prin care salariile personalului din invatamant erau majorate cu 13,9%. Razvan Bobulescu, presedintele Federatiei Alma Mater, declara ieri: "Ne gasim in situatia in care, cu toate ca avem suportul legal ca sa primim un salariu, noi primim un salariu mai mic. Daca pana la 1 octombrie nu se rezolva aceasta situatie, o sa deschidem in mod festiv anul universi- tar prin pichetari si actiuni de protest in data de 3 octombrie".

×
Subiecte în articol: observator educaţiei invăţămănt