Profesorul Gheorghe Mencinicopschi suferea de o boală pulmonară gravă, accentuată după ce a ieșit din închisoare.
”Profesorul Gheorghe Mencinicopschi a murit acum câteva minute la un spital din Capitală, la 73 de ani, era internat de mai multe zile cu o boală gravă la plămâni.
Am aflat de la familie această veste. El a suferit foarte mult după ce a ieșit din închisoare.
Eu consider că a fost o mare nedreptate. Activitatea științifică a unui om nu are nimic de-a face cu justiția de la un anumit moment, i s-a luat calitatea de Doctor Honoris Causa, să i se dea înapoi post-mortem. Se eliberase acum 3-4 ani, ceva de genul, a venit foarte, foarte slăbit și cu mari probleme de sănătate de acolo, din închisoare.
Nici nu a mai avut ieșiri publice de atunci, cred că a mai ieșit o singură dată.
Rudele n-au spus încă unde pot merge oamenii să-și ia la revedere, dar știu ca va fi înmormântat în locul său de baștină, în localitatea Domnești, județul Argeș, lângă părinții dânsului”, a declarat pentru agrointel.ro, printre lacrimi, Bibiana Stanciulov.
A absolvit Universitatea București, Facultatea de Biologie-Biochimie, ca șef de promoție. A urmat cursuri postuniversitare:
- Institutul Politehnic București, Facultatea de Automatica-Robotica Biotehnologie;
- Institutul de Inginerie Genetică și Biotehnologie Trieste, Italia;
- Leasing & Franchising American Bar Association, Managementul activitatii decercetare dezvoltare PHARE project;
- Developement, Use and Importance of Standards S.U.A. Departament of Commerce.
Prof. univ. Dr. Gheorghe Mencinicopschi a elaborat tratate de specialitate în domeniul alimentului, alimentației, nutriției umane, biotehnologiei, publicând peste trei sute de lucrări științifice în țară și străinătate. A elaborat conceptul privind calitatea „informațională” a matricei alimentare (susținut la Congresele Internaționale de Nutriție Dubna 2007 și Krakovia 2008).
A fost cercetător științific principal gr. 1 la Institutul de Cercetări Alimentare, Bucuresti și profesor universitar la Facultatea de Biotehnologii a Universității de Stiințe Agricole și Medicina Veterinară Bucuresti, potrivit wikipedia.
A avut o activitate științifică în domenii ca: bioindustrie, biotehnologie alimentară, tehnologie alimentară și nutriție umană.
Deține 23 brevete de invenții.