Lucrările de creştere a eficienţei energetice a blocurilor vor fi finanţate în proporţie de 50% de la bugetul de stat, 30% de la bugetele locale şi 20% din fondurile asociaţiilor de proprietari.
Guvernul a adoptat ieri o Ordonanţă de Urgenţă privind creşterea eficienţei energetice, care modifică actualul mecanism de implementare a programelor individuale de izolare termică a blocurilor.
Un alt element de noutate îl reprezintă extinderea programului şi la blocurile construite după 1990, însă după proiecte elaborate în perioada 1950-1990. Ministrul Dezvoltării Regionale şi a Locuinţei, Vasile Blaga, a anunţat că, prin excepţie, partea de 20% din valoarea lucrărilor ce revine asociaţiilor de proprietari poate fi plătită de primărie, prin decizii ale Consiliilor locale, care vor stabili şi modul de recuperare ulterioară a banilor. De asemenea, dacă una sau mai multe familii sunt în imposibilitatea de a plăti, partea acestora poate fi acoperită de primărie.
Lucrările de intervenţie stabilite prin noile reglementări sunt: izolarea termică a pereţilor exteriori, înlocuirea ferestrelor şi uşilor exterioare, inclusiv tâmplăria aferentă accesului în bloc, cu tâmplărie performantă energetic, termo-hidroizolarea terasei/termoizolarea planşeului peste ultimul nivel, izolarea termică a planşeului peste subsol, lucrări de refacere a finisajelor anvelopei.
BUGET
Potrivit lui Blaga, peste 83.000 de blocuri se califică pentru acest program, efortul bugetar al statului ridicându-se la 11 miliarde de euro. Pentru acest an, Ministerul Dezvoltării a prevăzut pentru acest program 360 de milioane de lei, care ar permite "eficientizarea energetică" a circa 55.000 de apartamente. Prin lucrările efectuate se vizează reducerea consumului anual specific pentru încălzire - sub 100 kwh/mp, în condiţiile în care consumul de energie este cuprins în prezent între 180 kWh/mp şi 240 kWh/mp.
Citește pe Antena3.ro