x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator PROGRAM ELECTORAL / Calculatoarele elevilor, transformate în laboratoare

PROGRAM ELECTORAL / Calculatoarele elevilor, transformate în laboratoare

de Alexandru Radescu    |    Eugenia Mihalcea    |    16 Ian 2009   •   00:00
PROGRAM ELECTORAL / Calculatoarele elevilor, transformate în laboratoare

Liceenii din clasele a IX-a şi a X-a ar putea să primească în continuare computere, prin Programul “Un calculator pentru fiecare elev”, deşi furnizorii au oprit livrarea din decembrie. Tinerii nu îşi vor mai lua PC-urile acasă, ci le vor folosi în laboratoare, după cum a precizat ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu.



Guvernul Tăriceanu a aprobat, în toamna anului trecut, o ordonanţă de urgenţă conform căreia Ministerul Educaţiei trebuia să asigure pentru elevii din fiecare unitate liceală şi profesională calculatoare de tip desktop. Ministerul trebuia să cumpere câte un calculator pentru fiecare elev de clasa a IX-a şi a X-a. După mai multe încercări eşuate, Ministerul Educaţiei a încheiat licitaţia şi a semnat contractul cu consorţiul format din firmele Altex, Siveco şi Romtelecom. Acesta urma să furnizeze ministerului aproximativ 450.000 de calculatoare tip desktop cu o valoare maximă de 400 de euro, bucata. Era vorba de un contract de circa 200 de milioane de euro.

ORDONANŢA A FOST RESPINSĂ
 În aceeaşi perioadă, senatorii au respins ordonanţa Guvernului, pe motiv că proiectul este “doar pomană electorală”. În ciuda faptului că ordonanţa a fost respinsă de Senat şi nu ajunsese la Camera Deputaţilor – Camera decizională în această situaţie –, fostul premier, Călin Popescu Tăriceanu, declara în noiembrie că primele 3.000 de computere achiziţionate prin acest program vor ajunge la utilizatori până la finele anului 2008. În luna decembrie însă, firmele care au câştigat licitaţia nu au mai livrat nici un calculator. Astfel, programul s-a oprit la 1.551 de PC-uri. Acesta este motivul, după cum spune ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, pentru care ministerul trebuie să poarte o nouă discuţie cu reprezentanţii consorţiului. “Ordonanţa a fost respinsă de Senat şi se află în dezbatere la Camera Deputaţilor, care este Cameră decizională în acest sens”, a precizat Ecaterina Andronescu şi a adăugat că va participa la dezbaterea ce va avea loc în Comisia de Învăţământ din Camera Deputaţilor, pentru a încerca să schimbe conţinutul ordonanţei. “Cred că este mai profitabil pentru şcoli ca aceste calculatoare să fie transformate în laboratoare, astfel încât la finele învăţământului obligatoriu, toţi elevii să ştie să folosească PC-ul”, a completat ministrul Educaţiei.

PROIECTUL, OPRIT DE CRIZĂ
Pe de altă parte, şi firmele, care s-au arătat prevăzătoare înainte de instalarea noului Guvern, declară acum că ar vrea să rediscute contractul, din cauză că moneda naţională s-a depreciat foarte mult în raport cu euro.

“Evoluţia climatului macroeconomic din ultima perioadă a anului 2008, a cursului valutar în mod special, impune necesitatea găsirii unor soluţii de restabilire a echilibrului contractual, pentru care este nevoie de implicarea tuturor părţilor”, a precizat Iuliana Marcu, PR Coordinator al firmei Altex.

Astfel, conform contractului, ministerul trebuia să cumpere în fiecare an desktop-uri, în funcţie de numărul de elevi din clasa a IX-a. Liceele şi şcolile profesionale trebuiau să facă o listă cu toţi elevii care vor beneficia de calculatoare, ce era avizată de inspectoratul şcolar. De la liceu, fiecare elev de clasa a IX-a şi a X-a ar fi trebuit să poată lua acasă calculatorul, pe baza unui proces-verbal. De asemenea, cele trei firme trebuiau să utilizeze computerele cu soft educaţional şi conexiune la internet, gratuită timp de trei luni. Oficialii Romtelecom spun însă că nu au realizat nici o conexiune la PC-urile deja livrate, din cauză că nu au existat cereri de la utilizatori în acest sens.

×
Subiecte în articol: scoala