Prohibitia de 10 ani la sturioni este calcata in picioare in Delta Dunarii, iar autoritatile nu fac nimic pentru a stopa braconajul din Rezervatie.
10.000 de euro intr-o noapte
Prohibitia de 10 ani la sturioni este calcata in picioare in Delta Dunarii, iar autoritatile nu fac nimic pentru a stopa braconajul din Rezervatie. Asta au reusit sa demonstreze reporterii unui ziar local din Tulcea, care au realizat o documentare despre cum se respecta prohibitia la sturioni. PRETURI. "Desi, oficial, aceasta specie pe cale de disparitie nu poate fi pescuita, in Delta Dunarii se pot procura destul de usor icre negre la preturi excelente in comparatie cu pretul oficial din strainatate, acolo unde kilogramul se poate vinde cu aproximativ 1.000 de euro", se arata in articol. Reporterii au putut cumpara icre din toate zonele Deltei, dar cel mai convenabil pret l-au obtinut la Sulina, unde un kilogram de icre de morun costa 15 milioane de lei vechi, iar unul de icre de pastruga - 8 milioane de lei vechi. Potrivit jurnalistilor tulceni, un pescar poate castiga 10.000 de euro pe noapte in cazul in care captureaza o femela de morun de 100 de kilograme. "Cantitatea de icre negre continuta de un astfel de exemplar reprezinta aproximativ 25% din greutatea corpului sau, reiesind, dupa un calcul simplu, ca numai din icre, braconierul poate castiga aproximativ 375 de milioane lei vechi. Au fost cazuri in care exemplarul capturat cantarea si peste 250 de kilograme! Profitul se mai diminueaza totusi tinand cont de faptul ca de obicei braconierii merg la pescuit in grup, astfel ca prada trebuie impartita", se arata in material. INCOMPATIBILITATE. Prohibitia pe 10 ani la sturioni a fost adoptata anul trecut in mai printr-o decizie a Ministerului Mediului, "patronat" de Sulfina Barbu, si a Ministerului Agriculturii, condus atunci de Gheorghe Flutur. Bulgaria, Republica Moldova si Ucraina, tari cu care Romania imparte sectoare de Dunare, nu au adoptat aceasta masura, astfel incat pescarii de acolo continua sa pescuiasca industrial.
NE IMBATAM CU APA RECE
|
Romania a initiat anul trecut si un proces de repopulare a Dunarii cu sturioni, dar acesta s-a facut cu probleme foarte mari. Guvernantii s-au trezit sa faca deversarea puietului de sturioni in decembrie 2006, desi migratia acestor specii se face primavara. Realitatea din alte bazine arata ca repopularea prin deversare nu aduce beneficii pentru refacerea populatiilor afectate. Astfel, studii de specialitate, publicate pe Internet, arata ca la Marea Caspica, Rusia si Iran au deversat timp de 8 ani nu mai putin de 600 de milioane de pui de sturioni. Desi este vorba despre o cantitate de aproape 10.000 de ori mai mare decat cantitatea contractata de Romania, situatia sturionilor la Caspica este in continuare dezastruoasa. Este cel mai bun indiciu despre cat de utila este aceasta repopulare, daca ea nu este dublata si de alte masuri protectioniste.
|
Citește pe Antena3.ro