x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Proiect - Carol I revine in fata Palatului Regal

Proiect - Carol I revine in fata Palatului Regal

de Irina Munteanu    |    24 Oct 2006   •   00:00
Proiect - Carol I revine in fata Palatului Regal

L-am intalnit pe sculptorul Florin Codre la Romexpo, unde zilele acestea s-a desfasurat Targul de Turism. In cortul alb al Administratiei Monumentelor si Patrimoniului Turistic din Primaria Capitalei, artistul isi apara propria statuie a regelui Carol I de amenintarea fantomei unei alte statui a regelui, realizata in perioada interbelica de croatul Ivan Mestrovici.

PREOCUPARI. "Tematica aceasta, a calului si a calaretului, m-a preocupat de o viata, iar la statuia lui Carol lucrez de vreo cinci ani", ne-a marturisit sculptorul Codre, care a realizat si statuia lui Avram Iancu, expusa in Targu-Mures. "Ar trebui sa aiba o inaltime de opt metri si sa fie lipsita de piedestal. Ideea este a unui rege in lume, de care sa te poti apropia, pe care sa-l poti atinge." El spune ca executia ar dura "in mod normal doi-trei ani", dar, cum "noi suntem heirupisti", ea ar putea fi gata intr-un an. Lucrarea ar urma sa coste in jur de "2-3 milioane de euro" si sa fie amplasata pe locul unde, in perioada interbelica, se inalta statuia aceluiasi rege, realizata de Ivan Mestrovici. Adica in fata Bibliotecii Centrale Universitare, cu fata la fostul Palat Regal.

In 1948, comunistii au dat jos statuia regelui, Mestrovici i-a dat in judecata si a obtinut, in urma deciziei Tribunalului de la Haga, despagubiri de la statul roman. Ministerul Culturii opteaza pentru varianta obtinerii schitelor lui Mestrovici si reeditarea acelei opere, in vreme ce Primaria Capitalei, prin vocea directorului Administratiei Monumentelor, Florin Necula, crede ca a venit randul unui sculptor roman sa realizeze aceasta statuie.

OPTIUNI. "Sculptorii romani au evoluat foarte mult. Exista foarte multe sculpturi de sertar, asa cum exista romane de sertar. In plus, varianta romaneasca ar costa mai putin", crede Necula. Varianta cu Mestrovici ne-ar propulsa direct in Cartea Recordurilor, in ceea ce priveste pretul: "I-am platit o data lui Mestrovici, apoi i-am dat despagubiri dupa ce opera i-a fost distrusa de comunisti. Acum ar trebui sa platim inca o data drepturile de autor, apoi realizarea". Dintre sculptorii care ar putea face acest monument, Necula ii aminteste pe Mircea Spataru, autorul statuii lui Charles de Gaulle, si pe Paul Vasilescu, care l-a imortalizat in bronz pe Alexandru Ioan Cuza. "Acolo, la Romexpo, am pus numai o macheta, cea a lui Florin Codre, pentru ca era cea mai aproape de o forma finala. Nu s-a stabilit cine va face statuia. Vom lansa un concurs de solutii, iar decizia va apartine Comisiei Nationale a Monumentelor de For Public", ne-a mai declarat directorul Florin Necula.

×
Subiecte în articol: observator